Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Путин призна Донецк и Луганск за независими републики

САЩ, НАТО и Европа осъдиха решението на Русия

| обновено на 21.02.22 в 23:26
Путин, Пушилин и Пасечник при подписване на договорите в Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Украйна за независими, информира кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров

В присъствието на лидерите на двете републики Денис Пушилин (ДНР) и Леонид Пасечник (ЛНР) в Кремъл, Путин подписа укази за признаването на независимостта им и договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с тях. Преди това руският президент направи телевизионно обръщение, завършило с думите, че очаква решението му да бъде подкрепено, а документите – ратифицирани от федералното събрание на Руската федерация.

Позицията на САЩ и НАТО 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да избере пътя на дипломацията и осъди обявеното  от президента Владимир Путин признаване на независимостта на отцепилите се републики в Източна Украйна.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще издаде указ за налагане на санкции срещу признатите от Русия сепаратистки региони в Украйна, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

И Европа се обяви срещу решението на Путин

В съвместно изявление председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел заявяват, че ЕС ще наложи санкции към замесените в признаването на Донецката и Луганската народна република и определиха акта като "незаконен". 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също определи действията на Путин като нарушение на международното право и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Президентът на Украйна Водолидир Зеленски свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана. Той съобщи и, че вече е разговарял с американския президент Джо Байдън.

Реакцията на България

В позиция на българското Министерство на външните работи, публикувана в профила на външния ни министър Теодора Генчовска в "Туитър", се казва, че "признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност".

Също в социалната мрежа „Туитър“ българският премиер Кирил Петков написа: „Осъждам решението на руския президент да признае Донецк и Луганск за независими образувания. Продължаваме да поддържаме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да се спазва. Ние, Европейският съюз, ще отговорим обединени в защитата му“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06