Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеи и галерии в България обявиха ефективни протестни действия

През последните дни протестите в България се превърнаха в обичайно явление, но не заради ограничителните мерки, както в Европа, Канада или Австралия, а заради обидно ниското заплащане в редица сектори. Най-напред въстанаха учените в БАН, които години наред бяха пренебрегвани от управляващите като ненужна отживелица от социализма, при който държавата щедро отпускаше средства за науката. Последваха ги пожарникарите и полицаите, а днес и работещите в галериите, библиотеките и музеите, които са готови дори и на стачни действия. В знак на протест музеите и галериите в България са призовани от Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ да затворят вратите си за посетители. Ефективните протестни действия са заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на техните институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Снимка: БГНЕС

„Имахме твърде големи надежди, може би напразни към новото управление и така заявения нов стил за промяна – отбелязва Кирил Бинев, председател на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“. – Хората, които работят в библиотеките, галериите, музеите – дълго бяха забравени от управляващите и заплатите им останаха на дъното на социалната стълбица и граничат с минималната работна заплата. Всички обещания през годините, че ще им бъдат увеличени възнагражденията останаха напразни. Те на практика  са работещи бедни, които на някои места си плащат дори тестовете за Covid-19.“

За разлика от заплатите на учителите, които на няколко пъти бяха увеличавани и скоро ще достигнат 2000 лв., брутното възнаграждение на служителите в музеите, галериите и библиотеките са под 900 лв. Няма значение, че цензът, образованието и научните постижения на най-изявените сред тях в областта на историята, археологията, литературата и изкуството са на световно ниво и работят само за едната чест. Последното значително увеличение на заплатите, с около 15 -20 % през 2015г., отдавна е изядено от инфлацията. В настоящия момент, предвиденото увеличение с 5 % на бюджета за музеите съвсем ще изравни заплатите им с минималния праг. Отпусканите средства са за издръжка и заплати, а музеите не смогват да покрият и разходите си за електроенергия.

„Ето например Природонаучният музей в София, който поддържа аквариуми с екзотични риби, тропически животни, птици и т.н. през есента е платил 3000 лв. за електроенергия, а за последния месец  сметката е набъбнала на 17 000 лв. Ако спре захранването с електричество само за три часа - тези животински видове ще загинат. Хората наистина са в безизходица. Не могат да изхранват семействата си.“

Предстои окончателното гласуване на Бюджет 2022. Има предложение да бъдат отпуснати допълнителни средства, но за проекти, а не за хора, които „бършат прах“, както се изрази финансовият министър Асен Василев по адрес на служителите в музеите. Как и на какъв принцип обаче ще се осъществяват проектите не е ясно, но едно е сигурно - ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени – следващата стъпка е стачка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерти, видео-мапинг и тържествени церемонии по повод Деня на Европа в България

Отбелязването на Деня на Европа на 9 май започва през 1986 година. Решението за обявяването му е взето на  срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано на 28-29 юни 1985. За да сложат край на множеството междуособици в Европа,..

публикувано на 09.05.24 в 06:05

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00