Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не разполагаме с алтернатива на руските енергийни източници

Снимка: БГНЕС

Остри критики от европейските страни и международната общност отнесе оповестеното в специално обръщение от руския президент Владимир Путин решение за признаване на независимостта на Донецка и Луганска област в източната част на Украйна. Там вече са разположени и руски военни части, чиято задача е да обезпечат мира на място. На този фон, напрежението между Русия и Украйна продължава и все още никой не е в състояние да прогнозира дали ще прерасне в стълкновение, което да запали искрата на по-сериозен конфликт.

Германският канцлер Олаф Шолц определи признаването на Донецка и Луганска области за републики като тежко нарушение на международното право и обяви, че спира процедурата по сертифициране на газопровода Северен поток 2. Това е само една конкретна стъпка, но е възможно да последват и още санкции спрямо Русия, предупреди канцлерът.


Несигурността и нестабилността, в която се намира Украйна обаче, несъмнено ще повлияе върху цените на една от най-важните за Европа енергийни суровини – природния газ. Те неминуемо ще се покачат и ще се отразят върху джоба на потребителите в целия ЕС, поради общия енергиен пазар.

„Това е пазар, който е еластичен като балон. Когато го натискате от едната страна, той се издува от другата – коментира в интервю за Радио България председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. – Кризата ще генерира недостиг на сключваните сделки за газа в Европа. Ще се търсят схеми за компенсиране на недостига чрез внасяне на втечнен газ от САЩ или Катар.

Иван Хиновски

При всички случаи обаче, дефицитът ще повиши цените толкова, колкото пазарът понесе. Мисля, че ще започне и процес на намаляване на търсенето, свързан с фалиране на дружества и спиране на тяхното потребление.“

Що се отнася до България, чиято енергийна система зависи в голяма степен от вноса на газ от Русия, Хиновски отбеляза, че страната ни е загубила твърде много време, в което интерконекторната връзка с Гърция да бъде завършена, а ресурсът на терминала в Александруполис да бъде запълнен и използван по-ефективно. Това е стъпка за реална алтернатива на доставките на газ.

„Монополистите нямат интерес да диверсифицираме нашия газов пазар и затова спират или пречат да реализираме тези проекти“ – посочи експертът.

Съществува ли алтернатива за страната ни, която да намали зависимостта на енергийната ѝ система от Русия?

Краткият отговор е да, но все още работи в ограничен мащаб или очаква своята реализация със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Една от забележките, които страната ни получи от Европейската комисия е, че в предложения от първото служебно правителство на Стефан Янев план липсват конкретно разписани проекти, за които България да получи средства:

„Парламентарната група на „Има такъв народ“ внася (днес, 23.02. – бел. ред.) три подобни проекта – обяснява Хиновски. – Единият е за оползотворяването на битови отпадъци за производство на електро- и топлинна енергия. Другият проект е свързан с оксиводородни инсталации, предназначени за „Топлофикация София“, който силно ще намали зависимостта на отоплението от руски газ. Подобна инсталация, която е български патент, ще позволи потреблението на природен газ за производство на едно и също количество топлина да спадне с до 60 %. Третият проект е свързан с геотермална енергия, но той е на етап предпроектно проучване. Според разписаното в него, около 10 % от топлинната енергия в София, има потенциал да бъде от геотермални източници.“


Снимки: БГНЕС, БГНЕС-архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митничари откриха рекорден брой нелегални цигари на ГКПП “Кулата”

Близо 6,5 млн. къса нелегални цигари са открити при митническа проверка в района на ГКПП “Кулата”, съобщиха от Апелативната прокуратура в София. Цигарите са били поставени в 324 950 кутии без бандерол и скрити в метални шкафове за електрически табла..

публикувано на 18.05.24 в 12:04

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния..

публикувано на 16.05.24 в 14:24

Икономиката, която страда от липса на кадри, има огромен резерв от безработни

"Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион. Те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда. Тази "армия" е огромен неизползван работен потенциал", подчерта директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Профилът..

публикувано на 16.05.24 в 08:38