Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Обмисля се хуманитарен коридор за Украйна

| обновено на 25.02.22 в 18:10
Снимка: Ройтерс

363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. Два автобуса с български граждани, евакуирани от Одеса, Украйна, вече преминаха границата с Молдова. В Румъния и Молдова са изпратени дипломатически представители на България, за да окажат съдействие на сънародниците ни. 
От Министеството на отбраната са в готовност да се включат с техни автобуси, обясни на брифинг заместник-външният ни министър Ирена Димитрова. Тя каза, че към момента се извозват само български граждани, а не българи с украинско гражданство. Извозваните ще бъдат конвоирани към границата от местните власти. Към конвоя ще бъдат включени и българи, които ще пътуват с лични моторни превозни средства, за да бъдат в една колона.

България, заедно с други страни, обмислят и възможност за хуманитарен коридор за доставка на необходими стоки. Получена е информация от Украйна със списък с неща от първа необходимост. Предстои да се прецени с какво страната ни може да съдейства.

Издават се временни паспорти на всички български граждани, които са без документ за самоличност, за да могат да се приберат към България.
Малко преди обяд пред консулството ни в Одеса пристигна и първият автобус, с който днес ще бъдат евакуирани записаните българи.

На граничните пунктове на България с Румъния – при Кардам и Дуранкулак, започнаха да пристигат семейства от Украйна, които ще търсят временен подслон в България. БЧК-Варна е заявил готовност да окаже помощ на бежанци от Украйна.
"Община Смядово подготвя празна сграда, която  при необходимост ще предостави на бежанци от Украйна. Имаме възможност да създадем нормални условия за живеене. Можем да предоставим транспорт от границата за извозване на бежанци", това съобщи на страницата във Фейсбук на малката община кметът Иванка Петрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09