Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в Украйна

Пристигнаха първите автобуси с бежанци от Украйна

Снимка: Румен Сарандев

56 български и украински граждани вече са на българска територия. Те са влезли в България около 08:00 часа тази сутрин през граничния пункт с Румъния при Дуранкулак. Двата автобуса, организирани от Министерството на външните работи, са тръгнали от Одеса около 15:00 часа вчера. Натоварен трафик, гранични проверки и избор на по-безопасен маршрут са сред причините за забавянето им.


Днес България организира евакуация на българи от Киев, но е предвиден транспорт и за още наши сънародници от Одеса, съобщи заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Цяла нощ не е спрял потокът от украинци, влизащи в Европейския съюз през границата на родината им с Румъния, информира пратеникът на БНР Ася Пенчева и допълва, че преминаването става без ограничения за документи, без визи и PCR-тестове. 

Снимки: Румен Сарандев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27