Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Нинова: Българската икономика има нужда от директна подкрепа

Снимка: mi.government.bg

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с работодатели, за да обсъдят последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, както и евентуални контрасанкции от руската страна, съобщи пресцентърът на министерството на икономиката. 

Притесненията на работодателите са, че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Освен това, при спиране на доставките на газ, българските стоки ще поскъпнат и ще станат неконкурентноспособни. Съществува и опасност от транспортни и логистични проблеми, както и неизпълнение на договори заради военните действия. Работодателите са поискали продължаване на енергийните компенсации за април-юни, а също и подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна. 

Представителите на работодателските организации са изразили готовност за наемане на украински граждани и са поискали да бъдат осигурени коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията. От своя страна вицепремиерът Нинова ги е информирала за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми. По този повод търговският представител в Букурещ е командирован от министерството, за да оказва помощ на българските и украинските граждани на границата с Украйна. Министър Нинова е изразила подкрепата си, в отговор на исканията на работодателите за повече финансови инструменти в Плана за възстановяване и устойчивост. Нинова е подчертала, че "българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити." По думите ѝ, ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посмъртно пренасят в София тленните останки на цар Фердинанд Български

На 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която..

публикувано на 28.05.24 в 08:35

Специалистите по френска филология у нас са с добри възможности за професионална реализация

Франкофонските традиции в България имат богата история, която датира от епохата на българското Възраждане. Още тогава френската култура и език са на почит сред по-образованата част на обществото ни в качеството си на носител на..

публикувано на 28.05.24 в 08:25
Национален парк „Рила“

Отбелязваме Деня на парковете в България

На 24 май Европа отбеляза Деня на парковете, обявен от Европейската федерация на националните и природните паркове EUROPARC. Именно на този ден през 1909 г. в Швеция са създадени първите в Европа девет национални парка. Българското..

публикувано на 28.05.24 в 07:15