Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в Украйна

Създадоха координационен център за бежанците от Украйна

Общини и хотели предлагат подслон

| обновено на 26.02.22 в 16:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От понеделник, координационен център във Велико Търново ще осъществява връзката с идващите у нас българи и украинци, бягащи от военните действия, съобщи за БНР кметът Даниел Панов. Единият от общинските кризисни центрове града също ще приема бежанци.

От 28 февруари ще бъде активен и телефонен номер към координационния център във Велико Търново - +359 883 247 410

Та тази гореща линия ще се осъществява връзка с хора, напуснали Украйна заради военните действия, които се нуждаят от подслон, храна и помощ. Тези контакти за връзка с центъра ще бъдат изпратени и в украинския град Полтава. 

Предвижда се координационният център да съдейства на потърсилите убежище, да си намерят работа, да получат медицинска помощ, а ако имат деца – да бъдат приети в детски градини и училища. Вече четири украински семейства, които са пристигнали във Великотърновско са настанени при свои близки, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов и добави, че от понеделник хотелите в града ще дадат информация колко бежанци ще могат да приемат и при какви условия. Там, където хотелските бази са празни, ще има възможност и за безплатни настанявания.



Съветници и предприемачи от Дупница изразиха готовност да приемат и да дадат подслон на бежански семейства от
  Украйна. Местен брокер, призова в социалните мрежи съгражданите си, които имат възможност, да приютят в домовете си бежанци от Украйна. Той се ангажира да изготви списъци за предоставените от собствениците имоти, заедно с условията за предоставяне на нуждаещите се от временен подслон, както и да организира настаняването им и да съдейства за поемането на битовите разноски.

„Никой не трябва да живее в ужаса, който предизвиква войната… Особено онези мили, невинни същества - децата. Няма значение каква народност са те. Вярвам, че отново ще отворим сърцата си и затворените си домове, за да покажем съпричастност!“, апелира брокерът.

Сред първите откликнали на призива му са общински съветници, които обявиха къде и как могат да осигурят приют за бягащите от Украйна.

Във Велинград, всички хотели са заявили готовността си да приемат евакуирани наши сънародници от Украйна. Там предлагат и работа, ако условията и българското законодателство позволяват.

Във Варна, близо десет хотелиери също са изразили готовност да настаняват пристигащи от Украйна, съобщи БТА. Осигурени са 2000 места, посочи областният управител на Варна Благомир Коцев, който посрещна двата автобуса с първите евакуирани от Одеса.

Коцев уточни, че базите не са само в града, а и в курортните комплекси в района. Още не е ясно обаче как ще бъде организирано изхранването им, и кой ще поеме разходите за ток и вода. По думите на областния управител е необходимо решението да бъде взето на национално ниво и да се определи процедурата с уреждането на документите на хората. Много наши сънародници са били принудени да останат в бомбоубежищата, именно заради липсата на документи за самоличност.

В понеделник ще бъде свикан новият областен координационен щаб във Варна, в който ще влязат представители на общината, МВР, здравната инспекция и другите институции, които могат да помагат на бежанците.  Във Варна, през близките дни очакват да пристигнат още много хора и ще има нужда да бъдат настанени и обгрижени. Каква ще бъде организацията за пристигащите с личните си автомобили, ще стане ясно в понеделник. Засега повечето от евакуираните са заявили, че има при кого да отседнат.

Пред БТА, пристигащите са разказали, че са пътували добре и спокойно. По думите на Гешо Любенов, собственик на туроператорска фирма, съдействала за придвижването на сънародниците ни, евакуацията е била организирана безупречно от страна на Генералното консулство в Одеса и всички наши дипломати в Молдова и Румъния. Според Любенов, струпванията по границата били заради забраната мъжете над 18 г. да напускат Украйна. Затова и в първите автобуси от Одеса били най-вече жени и деца. Малцината мъже в колите са българи.


Снимки: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05