Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна

Снимка: БГНЕС

"България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна. Не сме поемали ангажимент за изпращане на никакви самолети", каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Министерския съвет.

Той изтъкна, че страната ни има малък брой самолети и не може да изпраща такива на никого. По думите му, това, което ще изпрати България в Украйна, са няколко камиона, пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки. Ако бъде оказвана военнологистична подкрепа, то тя ще бъде на ниво ЕС и НАТО, като преди това тя трябва да бъде гласувана от Министерския съвет и след това от парламента.

Петков обеща, че правителството ще направи така, че украинските бежанци бързо да получат документи за работа, за да могат да се интегрират в България. "Това са хора, които бягат от война, но те са квалифицирани и могат да помогнат на българската икономика, ако ги интегрираме бързо и успешно", добави Петков, цитиран от БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30