Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Евакуираните с българския конвой от Киев напуснаха Украйна

Централната жп гара в Киев. Хиляди хора отчаяно се опитват да напуснат града, Киев, 28 февруари
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската армия подсили блокадата на Харков и влоши хуманитарната ситуация във втория по големина украински град, блокиран е и Херсон на устието на Днепър. Над 40 километрова руска военна колона настъпва към Киев. Няма резултат от преговорите с Русия, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в извънредно обръщение към нацията. 

Президентите на 8 централно- и източноевропейски държави, сред които и Румен Радев, призоваха ЕС незабавно да предостави на Украйна статут на кандидат член и да започнат преговори за приемане на страната в ЕС.

По искане на правителството на 1-ви март българският парламент ще обсъжда отстраняването на министъра на отбраната Стефан Янев заради личната му позиция за войната в Украйна. Пред парламента е свикан протест в подкрепа на Янев, като недоволните още на 28-ми протестираха пред Министерския съвет и настояват България да обяви неутралитет пред руската агресия.  

Съветът за електронни медии днес ще решава дали да бъдат временно ограничени руските телевизии в България.  

4 автобуса с евакуираните българи от Киев и всички автомобили на българското посолството вече са на молдовска територия и пътуват към България. Сред евакуираните 200 души има български, украински, американски, македонски и украински граждани. България вече е приeла над 7000 бежанци от Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30