Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Крайно време е да се отърсим от комплекса за благодарност към Русия

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

На фона на войната в Украйна зачестиха призивите за бойкот на Националния ни празник – 3 март, който по традиция е придружен с благодарствени венци и отдаване на почит на руската освободителна армия в присъствието на официални гости.

Според мнозина сега е моментът България да промени датата и повода за националния си празник.

Така мисли и професорът по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев, според когото ние българите страдаме от национален комплекс за благодарност към Русия. „А един от изразите му е националният ни празник, който е уникален - няма такава държава, която да празнува като национален ден нещо, в което самата тя не е участвала! На 3 март е подписан Санстефанският мирен договор между две империи без участието на нито един българин“ – твърди проф. Ивайло Дичев и добавя, че е крайно време българите да се отърсим от влиянието на Русия и да започнем „сами да ковем съдбата си“. И още:

„Ние виждаме как действа това т.нар. „Освобождение“ на дядо Иван. Путин обяви, че отива в Украйна, за да поправи някакви исторически грешки. Украйна била фалшива страна, която всъщност от край време е била част от Русия. Тук няма смисъл да спорим че Киевска Рус е по-стара от Русия. Но въпросът е, че тази арогантна позиция на Русия се представя като освободителна с цел да окупира страната. В резултат на същата тази позиция, ние българите бяхме държани 45 години в унизително състояние на органичен суверенитет“ – казва професор Дичев.

Според него за национален празник трябва да бъде обявено приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г., когато се поставя началото на свободната и независима българска държава. Ивайло Дичев коментира също така силните исторически, културни и духовни връзки между руския и българския народ. Част от русофилите в България не познават културните процеси в страната, защото „под похлупака на тази диктатура, текат важни процеси. Хора в Русия смело се борят срещу режима“ – казва проф. Дичев и като пример дава опозиционното издание  „Новая газета“, което тези дни публикува броевете си на украински и на руски език в жест на солидарност с жертвите на войната.

„Руската култура винаги е била в противоречие с руското самодържавие, с руските режими, като се започне от декабристите. И ако трябва да се учим от някого, разбира се, че е от руските дисиденти, интелектуалци и учени. Но вижте как първото нещо, което направи Путин, преди да започне тази агресия, е да закрие правозащитната организация „Мемориал“, занимаваща се с паметта на жертвите на комунизма, създадена от акад. Андрей Сахаров“ – казва проф. Дичев.

Според него е добре най-после да започнем да мислим за руската култура не като за олицетворение на Православието и на дядо Иван, а като култура, в която тече битка за модернизация и демокрация. Следва и да се разграничим от руските потиснически режими през различните епохи.

„В този смисъл, на мен ми се иска да бойкотираме 3 март като национален празник“ – заяви проф. Дичев и добави:

„Не е въпрос да бъдем против онези, които са воювали срещу Османската империя за нашата свобода, а те не са били само руснаци, сред тях е имало украинци, румънци, финландци и т.н. Става дума да си изберем наш български празник, който изразява нашата независимост. И много се надявам, че в контекста на войната в Украйна, ще се извърши жест на разграничаване и солидарност. Инициативата на столична община за демонтаж на паметника на Съветската армия в София, е добра стъпка в тази насока. 

Важно е да проявим символичен жест на солидарност, както постъпиха в парламента, който излезе с декларация, осъждаща агресивните действия на Русия спрямо Украйна. Нека ние, като граждани точно в този момент, да откажем да ходим по тези съветски и руски паметници. И нека нашите съотечественици, които обичат много да се маскират като руски войници на различни исторически възстановки, да не го правят точно сега, а примерно през август месец, когато отбелязваме освободителните битки на връх Шипка“ – каза в заключение проф. Дичев.

Снимки: БГНЕС-архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00