Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници осигуряват безплатна помощ за бежанците от Украйна

| обновено на 03.03.22 в 10:23
Снимка: УМБАЛ „Лозенец“

От началото на седмицата столичната университетска многопрофилна болница „Лозенец“ осъществява безплатни прегледи на пристигащите у нас украински граждани. Прокудените заради руската инвазия в Украйна могат да потърсят помощ във всички съществуващи кабинети на болницата. В интервю за Радио България, началникът на клиниката по вътрешни болести в лечебното заведение д-р Красимир Ангелов разясни реда, по който се осъществяват различните прегледи:


„Прегледите се извършват по същия начин както и за българските граждани. Онези пациенти, които не изискват спешна намеса, изчакват и записват час за съответния преглед. Единственото условие към тях е да представят своя документ за самоличност.“

По думите му, в болницата вече е осъществена една хирургична интервенция на украинска гражданка.

„Има хоспитализирана пациентка в хирургията, която претърпява операция в Украйна малко преди да напусне страната. При нас се наложи да бъде реоперирана, тъй като беше възникнало следоперативно усложнение. Това вече е осъществено и манипулацията засега е успешна. Пациентката е млада, без други заболявания.“

Доктор Ангелов съобщи, че част от персонала в болницата е заразен с Covid-19, но се лекуват в домашни условия и няма риск за работата на болницата, която продължава по график.

Уравнение с все още много неизвестни е и въпросът, касаещ здравното осигуряване на бежанците.

„Отговорът на този въпрос е от компетенцията на Министерство на здравеопазването. Аз все още не съм запознат с начина, по който ще се осъществи финансирането на различните изследвания, операции и манипулации на тези пациенти – признава доктор Ангелов. - Това, което със сигурност мога да кажа е, че пациентите няма да заплащат здравните услуги, които осъществява болницата.

УМБАЛ „Света Анна“

Вече седмица безплатни прегледи за бежанците от войната в Украйна, без значение от етническия им произход и религиозна принадлежност, осъществяват медиците в още една многопрофилна болница в столицата – „Света Анна“. Екипите на болница „Шейново“ и Първа АГ болница „Света София“ също са в готовност да помогнат на бежанки, които са бременни или имат нужда от медицинска помощ и консултация.

Лечебни заведения в Пловдив / „Медикус Алфа“/, УМБАЛ- Бургас и Монтана също подкрепят инициативата и осигуряват помощ на нуждаещите се.

Снимки: УМБАЛ „Лозенец“, БГНЕС 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25