Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуират руски граждани от София с извънреден хуманитарен полет

Снимка: Ани Петрова

Хуманитарен полет за превозване на руски граждани до Москва е планиран от София за 3 март. България допусна хуманитарното изключение, след като информира ЕС и получи оперативно разрешение по регламента на ЕС. Самолетът пристига празен, за полета не се продават билети и пасажерите няма да напускат Русия след пристигането в летище Шереметиево. За друга част от руските туристи, които са в България е потърсен вариант за евакуация през Истанбул. 

Продължава застоя на огромната руска военна колона срещу Киев. Според Пентагона причината е липсата на горива, храни и украинската съпротива. Говорителят на Пентагона Джон Кирби подчерта, че нямат данни за готвено нападение на Беларус над Украйна в помощ на руската агресия. Харков продължава да се съпротивлява на руската обсада и бомбардировки. В града е убит и наблюдател от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Над 14 часа продължава безуспешната атака на руската армия над азовското пристанище Мариупол.  

Общото събрание на ООН прие резолюция, изискваща Русия „незабавно“ да се оттегли от Украйна. Москва получи подкрепа само от четири други държави - Беларус, Северна Корея, Еритрея и Сирия. Нейните съюзници Китай и Куба се въздържаха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30