Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Няма радиация след пожара в украинската ядрена централа „Запорожие“

Снимка: BBC

След боеве за най-голямата ядрена електроцентрала „Запорожие“ в Украйна избухна пожар. Пожарникарите са изгасили подпалената административна сграда на централата, която има 6 енергоблока. Няма изтичане на радиация. Централата е под контрола на руската армия. Заради боевете Великобритания поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН.

„Искам да успокоя българските граждани. Няма изтичане на радиация от този взрив и пожар. Много е притеснително, че боеве се водят до една от най-големите АЕЦ“, заяви българският екоминистър Борислав Сандов. Той каза, че мерките за сигурност са засилени в българската АЕЦ „Козлодуй“.

На втория кръг от преговори между Украйна и Русия е постигнато съгласие, че трябва да се организират зелени коридори за изтегляне на цивилните от районите на бовеете. Украинският президент Володимир Зеленски поиска преговори на четири очи с руския президент Владимир Путин. Според Зеленски това е единственият начин да се сложи край на войната. Той определи събитията в АЕЦ „Запорожие“ като ядрен терор. Въпреки руските атаки няма значителна промяна на фронтовете в Украйна. Украинската отбрана очаква въздушен десант край Одеса.

От Пентагона заявиха, че е установена пряка линия на комуникация с руското министерство на отбраната, за да се предотвратят различни конфликти и инциденти, съобщи агенция REUTERS.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла сряда

В сряда, 25 септември , ще бъде предимно слънчево. Следобед от запад облачността ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, но до вечерта в западните райони ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще..

публикувано на 24.09.24 в 19:45

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00

Ръст от 5% на чуждестранните туристи през настоящата година

От началото на годината 10,7 млн. чужденци са посетили страната ни, съобщи пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Това представлява 5 процента ръст спрямо 2023 година. Според Румен Драганов 2024 г. се..

публикувано на 24.09.24 в 16:28