Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: dw.com

Някои държави започнаха да облекчават ограничителните си мерки, като следствие от постепенното затихване на пандемията с Covid-19. МВнР обаче все още препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Ако все пак това ви се налага, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, въведени през последните дни:

Германия извади България от списъка с високо рискови държави по отношение на разпространението на Covid-19. От 27 февруари пристигащите от нашата страна граждани вече не са задължени предварително да се регистрират онлайн. Отпада и задължителната карантина за неваксинираните и  непреболедувалите пътници.

Но продължава да важи общото задължение за представяне на отрицателен тест, свидетелство за ваксинация или документ за преболедуване. От тази мярка са освободени единствено децата под 6-годишна възраст.

Пътниците, осъществяващи трансфер на германските летища също следва да представят един от гореспоменатите документи.

Дания отмени ограниченията за  пристигащите чужденци. От 1 март няма изисквания за тестване или изолация за пътуващите от страни на Европейски съюз или Шенген. Това означава, че можете да влезете в Дания без ограничения, независимо дали сте ваксиниран или вече сте били заразен.

Ако влизате от страна, която не е част от ЕС или Шенген, можете да го направите без ограничения, в случай че сте ваксиниран или преболедувал. Ако не сте - трябва да направите тест в рамките на 24 часа след пристигане в страната.

Израел въведе нови правила за пътуващите до страната. От 1 мартчуждестранните граждани, които пристигат в Израел, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа от пътуването. Освободени от Covid тест преди заминаване са преболудувалите инфекцията лица, които представят преди полета положителен резултат от PCR теста или антигенен тест, направен по-малко от 3 месеца преди това.

Всички пътници, следва да попълнят онлайн формуляр за влизане в Израел в рамките на 48 часа преди заминаването, както и да направят PCR тест при пристигането си в страната. Това изискване важи за всички - включително за ваксинираните и преболедувалите.

Пътниците следва да се изолират за 24 часа или докато получат отрицателен резултат от PCR теста, направен при пристигане. Чуждите граждани с положителен тест за Covid-19 се транспортират с линейка до места за възстановяване, а разходите за линейката, престоя и медицинска помощ са за тяхна сметка. За целта пътници, които не са сключили договор за застраховка, покриваща въпросното лечение, не се допускат на борда на самолета.

Кипър облекчи условия за влизане в страната. Българските граждани могат да пътуват до островната държава след като си направят онлайн регистрация на портала https://cyprusflightpass.gov.cy/ в рамките на 48 часа преди планирания полет и след като получат отговор от кипърските власти с разрешение за влизане в страната. Българските притежатели на сертификат за ваксинация или за преболедуване се допускат без допълнителни ограничения.

Но българските граждани, които не разполагат с валидни сертификати за ваксинация или прекарано заболяване от Covid-19, следва да си направят също така и PCR тест до 72 часа преди пристигането в Кипър или бърз антигенен тест до 24 часа преди това. При пристигането на летището в Кипър те трябва да направят нов PCR тест за Covid-19 за собствена сметка, като таксата за този тест е 15 евро на летище Ларнака и 19 евро на летище Пафос. Децата под 12 годишна възраст са освободени от изискването за тест.

Виетнам заяви, че ще отвори границите си за чуждестранни туристи от 15 март. За целта влизащите в страната ще трябва да преминат еднодневна карантина и да представят отрицателен тест за Covid-19 преди заминаване и при пристигането, съобщи Ройтерс.

ОАЕ отмениха изискването запредоставяне на отрицателен  PCR-тест при пристигане в страната. Мярката влезе в сила на 26 февруари и се отнася само за напълно ваксинираните пътници. За целта те трябва да представят сертификат за пълна ваксинация съдържащ QR код, одобрена от Международната здравна организация или от ОАЕ.

Неваксинираните пътници следва да са направили отрицателен PCR-тест, в рамките на 48 часа преди пътуването или да покажат сертификат за преболедуване, съдържащ QR код, който доказва прекарано заболяване в рамките на един месец от пътуването.

Египет вечеразрешава влизане в страната с бърз антигенен тест. Пристигащите или транзитните пътници следва да представят на границата сертификат с отрицателен резултат от PCR изследване за Covid-19, направен до 72 часа преди пътуването до Египет или бърз антигенен тест, направен до 24 часа преди пътуването, или ваксинационен сертификат за Covid-19, показващ, че са били напълно ваксинирани най-малко 14 дни преди влизането в страната. Тези изисквания не важат за пътници под 12 години.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54