Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна удържа столицата си под свой контрол, жителите на Мариупол бедстват

Снимка: Олександър Майшев

Единайсет дни след инвазията на Русия в Украйна столицата Киев остава под украински контрол въпреки руските бомбардировки. Мощен взрив е разтърсил града тази сутрин – вероятно става дума за ракета, която е била свалена от украинската противовъздушна отбрана. Руската армия напредва с офанзивите си срещу градовете Харков и Николаев, продължава да блокира град Мариупол, постигнала е напредък и по създаването на сухопътен коридор към Крим.

Президентът Володимир Зеленски повтори призивите си за забранена за полети зона, но западните лидери заявиха, че не искат да влошат ситуацията. Владимир Путин предупреди, че ще разглежда всяка забранена за полети зона над Украйна като военен акт. Според него наложените от Запада санкции на страната му, са равносилни на обявяването на война. Руският президент заяви, че в Украйна всичко върви по план и работата по унищожаването на украинската военна инфраструктура е почти завършена.

В това време високопоставен служител на организацията „Лекари без граници“ предупреди, че хуманитарната ситуация в Мариупол е катастрофална и е жизненоважно цивилните да бъдат евакуирани. „Хората изпитват огромни затруднения да получат достъп до питейна вода, ситуацията се влошава с всеки ден“, обясни Лоран Лигоза. Мариупол, се смята за ключов в руската инвазия, защото е пристанище на Азовско море. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00