Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Австрия

Снимка: bmeia.gv.at

На днешната дата, преди 75 години /1947/ две дунавски държави – България и Австрия, възстановяват дипломатическите си отношения, установени за първи път през 1879 година и прекъснати с присъединяването на централноевропейската държава към нацистка Германия /1938-1945/.

Днес Австрия е един от важните търговски и икономически партньори на България. Статистиката показва, че през първите шест месеца на 2021 г. стокообменът нараства с 23.1% /818.7 млн. евро/. Износът на България към Австрия бележи ръст от 28.3% и възлиза на 344.2 млн. евро, което я подрежда на 13 място. Вносът също расте – с 19.5% /474.5 млн. евро/. Внасяните стоки и суровини от Австрия са от областта на електрониката, апарати за жична телефони, за цифрова телекомуникация, хладилници, фризери и други съоръжения за бита и търговията, топлинни помпи, биодизел и смеси, които не съдържат нефтени масла и мн. др. През 2004г. у нас е създаден Българо-австрийският мениджмънт клуб с над 130 фирми учредители.

Сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата също е активно.  Българският културен център Дом „Витгенщайн“ във Виена има водеща роля за представянето и популяризирането на родната култура, изкуство, традиции. Българистиката се развива успешно в Института по славистика към Виенския университет. За популяризиране на българската култура в Австрия допринасят и българите там, които по официални данни са 20 000 с трайна тенденция към увеличение.  Българската общност в Австрия има изградени общо 19 организационни структури  с културен, образователен и религиозен характер. Българо-австрийски клуб за приятелство и обмен е основан от сънародници през 2006 г. и в австрийския град Грац.

ИСТОРИЯТА

Освобождаването на България през 1878 г. и ранното установяване на дипломатически отношения с Австро-Унгария през 1879 г. полагат началото за развитието на приятелски отношения между двете държави. На 27 юни 1879 г. Австро-Унгария назначава дипломатически агент и генерален консул в Княжество България – граф Кевенхюлер-Меч.

Двустранните отношения остават традиционно приятелски и близки въпреки противопоставянето по време на „студената война“, а с присъединяването на страната ни към ЕС на 1 януари 2007 г. отношенията са поставени на ново, по-високо равнище. Австрия и България имат общи интереси по многобройни теми, свързани с външната политика и политиката за сигурност, например по отношение на преодоляването на кризата с бежанците и мигрантите и защитата на външните граници на ЕС или европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Политическият диалог между България и Австрия се развива на високо равнище, а двете държави си партнираха и по време на председателството на Съвета на ЕС през 2018 година.

В потвърждение на всичко казано дотук са и думите на министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, според когото България и Австрия имат много общо, защото не са големи страни и по-добре от другите знаят колко са зависими от международното сътрудничество. „Заедно защитаваме мултилатералната система, основана на върховенството на закона, добро управление, открит пазар, и най-вече със спазването на човешките права“ - казва външният министър Шаленберг при откриването на посланическа конференция през есента на 2020 г.

Съставил: Гергана Манчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30