Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

На фокус – децата бежанци от Украйна

Снимка: photo.unian

Втора седмица продължава войната, предприета от Русия срещу съседна Украйна. Конфликтът, избухнал на 24 февруари, принуди над милион и половина украински граждани да потърсят спасение и нов живот в съседни, а и по-далечни европейски държави. Сред тях е и България – в страната ни вече проплакаха бебета, които поеха първата си глътка въздух далеч от родината. Често тук пристигат сами жени с по няколко деца – свои и чужди, за да потърсят убежище от ужаса на войната. „Децата са травмирани психически. Те не могат да понесат и изразят своите страхове“, обяснява актуалната обстановка Светлана Тарабанова от Женски консорциум на Украйна.

Стотици българи оказват помощ, предоставят грижа и настаняване на майки и деца от Украйна. Според психолозите, много важно е като следваща стъпка на непълнолетните да се подсигури достъп до образование, което би внесло частица нормалност в ежедневието им.

В тази връзка българското министерство на образованието обяви, че започва процес за интегрирането на децата от Украйна в образователната ни система. В интервю за Нова телевизия министър Николай Денков разясни стъпките, които украинските граждани трябва да предприемат, за да уредят дълготрайното си пребиваване у нас, както и обучението на своите деца в ученическа възраст.

Николай Денков
„Във всеки един момент с помощта на Агенцията за бежанците и Министерството на вътрешните работи, както и още на граничния пункт, те могат да подадат молба, че искат да получат статут на бежанци или търсещи убежище в България. Следва кратка проверка от службите, като придобивайки този статут, те вече имат право да подадат молба за прием на децата им в училище – посочи образователният министър. – Всички училища и регионални управления на образованието в страната, вече разполагат с молби, които бежанците могат да подават. Няколко десетки подобни вече са подадени и очаквам броят им да се увеличи.“

В образеца на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в Регионалните управления на образованието се посочва майчиният език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършило в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на Министерството на образованието и науката 0800 16 111.

Деца, чийто родители имат двойно гражданство, получават директен достъп до образователните институции, без да преминават през тази процедура – уточни още проф. Денков.

Децата, които остават в зоната на военните действия

В обръщение към британските депутати президентът Володимир Зеленски оповести, че жертва на войната в Украйна вече са над 50 деца. По данни на УНИЦЕФ децата, чийто живот е поставен в риск, вследствие на военните действия в Украйна, са 7,5 милиона, а страната вече са напуснали над 800 хиляди деца. „Трябва да защитим всички деца в Украйна, те се нуждаят от мир“ – призова изпълнителният директор на организацията Катрин Ръсел. Към тях е насочена и благотворителната кампания на българската неправителствена организация „Национална мрежа за децата“. Тя ще продължи половин година, като всички събрани средства ще бъдат дарявани на две украински организации – „Партньорство за всяко дете“ и „Женски консорциум на Украйна“, които работят на място. „Всеки, който желае, може да направи своето дарение онлайн“– обясни пред БНР изпълнителният директор на българската организация Георги Богданов.

Георги Богданов
„Те полагат грижи и подпомагат развитието на децата. Средствата, които им даряваме, ще могат да се използват за закупуване на всичко, от което ръководствата им преценят, че се нуждаят.“

Доказателство, че емпатията, човечността и желанието да правиш добро за другиго не познава ограниченията на пол, раса или националност е и кампанията „Обединени за мир“, чийто двигател е сдружението „Съвет на жените бежанки в България“. Неговият председател, иракчанката Линда Ауанис също отправи апел към всички да даряват топли дрехи, хигиенни материали или парични суми по избор, с които да бъдат закупени ваучери за храна за нуждаещите се.

„Даренията си може да оставите на място или изпратите по куриер в офиса ни на адрес София 1000, ул. „Екзарх Йосиф“ 95, или да ни посетите в склада за разпределяне на хуманитарна помощ на ул. „Искър“ 51, всеки вторник и четвъртък“ – допълва Линда.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: УНИАН, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30