Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Одобриха спешно финансиране за Украйна

Киев
Снимка: UNIAN

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри спешно финансиране с 1,4 млрд. долара за Украйна. Средствата ще позволят на страната да посрещне спешните нужди на платежния си баланс, които произлизат от последиците на продължаващата война. По думите на Кристалина Георгиева, председател на МВФ, руската инвазия ще доведе до дълбока рецесия тази година. 

Военните действия в Украйна продължават вече 15 ден, а боевете около столицата Киев стават все по-интензивни. Малко след полунощ беше съобщено и за нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора. При обстрела на Мариупол вчера е разрушена болница за майки и деца, има информация за пострадали най-малко 17 души. Все още няма потвърдени смъртни случаи. Нападението предизвика негодувание в цяла Европа и беше осъдено от ООН, САЩ и хуманитарни организации, сред които и „Лекари без граници“. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката „ужасяваща“, и призова „това безсмислено насилие да спре“. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

Днес в Турция министрите на външните работи на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров ще преговарят за условията по прекратяване на военните действия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12