Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 жертви в района на Лвов след руско ракетно нападение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

35 убити и над 130 ранени е равносметката от руското ракетно нападение срещу военна база в района на Лвов, според информация на Би Би Си. По-рано украинските власти съобщиха, че 9 души са загинали и 57 са ранени при руски въздушен удар в град Яворов, Лвовска област, близо до Полша. В 18-ия ден на инвазията руската армия все повече се доближава до столицата Киев. Градът се подготвя за блокада, сформиран е двуседмичен запас от хранителни продукти. Украинският военен министър Олексий Резников повтори призива на Киев за създаване на зона, забранена за полети над Украйна.

Украинският преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк заяви във видеозапис, че в преговорите с Русия в следващите дни може да бъде постигнат напредък, тъй като руската страна е станала по-конструктивна, предаде Ройтерс. Междувременно РИА Новости цитира руския преговарящ Леонид Слуцки, че в близките дни напредъкът може да доведе до съвместна позиция на двете делегеции, а скоро и да се стигне до чернови на споразумения. По думите му, има сериозен напредък в сравнение с началото на разговорите.

Американски журналист е загинал, а друг е ранен в киевското предградие Ирпин, информира Франс прес. Първоначално беше съобщено, че журналистът работи за “Ню Йорк Таймс”, но вестникът отрече тази информация.

Русия няма достъп до половината от златовалутните си резерви заради западните санкции”, заяви в интервю за държавната телевизия руският финансов министър Антон Силуанов. По думите му, резервът възлиза на стойност 640 млрд. долара. Според Антон Силуанов част от наличните резерви са в китайски юани и в момента Западът оказва натиск над Китай да ограничи достъпа на Русия до тях. Русия ще обслужва в рубли дълговете си към западните кредитори, докато не бъде осигурен достъп до златовалутните резерви, заяви още той. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30