Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Нищо не оправдава потъпкването на националния суверенитет на Украйна

Румен Радев и Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС

“Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания”, каза президентът Румен Радев в Букурещ след среща с румънския си колега Клаус Йоханис. Той добави, че войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в района. “Рисковете от разрастването на конфликта в региона са налице”, подчерта държавният ни глава. Според него кризата в Украйна е откроила необходимостта от всеобхватна свързаност между Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, технологична по отношение на нови тръбопроводи за доставка на гориво.  

От Румъния Румен Радев настоя за ясен отговор дали изтребителите МиГ-29 ще могат да се обслужват в Русия, както и да се проучи дали това може да става в друга държава. В противен случай рискуваме небето над България да остане без охрана, смята той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00