Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 38 хил. украински бежанци пребивават у нас

Петя Първанова
Снимка: БГНЕС

В момента в страната ни се намират над 38 хил. бежанци от Украйна, съобщи в Народното събрание председателят на Държавната агенция за бежанците Петя ПървановаПо думите й, проблем остава осигуряването на преводачи и на логистична подкрепа

„Идващите от Украйна граждани се ползват от правото си на 90-дневен законен престой. Самите те не са сигурни дали искат да подадат молба за международна или за временна закрила”, обясни Петя Първанова.

Основната задача на координационната група за украинските бежанци е в три сфери – посрещане, настаняване и транспорт, каза също в парламента ръководителят й Валери Рачев. Според него друга важна цел е да се създадат условия за интеграцията на хората в обществото и в бизнеса у нас. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58