Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Посланиците на доброто“ безрезервно променят съдби

Държавната агенция за закрила на детето отличава добрите примери около нас

Снимка: БГНЕС

За трета поредна година Държавната агенция за закрила на детето ще отличи хора и организации, които по различен начин са помогнали на деца и техните семейства отново да повярват, че добротата съществува. „Днес повече от всякога всички ние имаме нужда да се заразяваме с примерите на доброто“, каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. На специална церемония днес (17 март), ще бъдат представени най-открояващите се примери за изминалата година, избрани от експертна комисия към Агенцията сред десетки предложения направени от различни институции, кметове на общини, синдикални и работодателски организации.

„Съвременните посланици на доброто винаги притежават едно и също нещо, а именно – големи сърца, състрадателност, отговорност, безрезервност в това да променят съдби, да помагат на хора веднага щом разберат, че някой е изпаднал в беда. Радват се на чуждото щастие, страдат с чуждата болка и действат веднага щом имат възможност да подобрят живота на децата и техните семейства. Такива са и нашите посланици тази година – посочва д-р Лилова. 

Елеонора Лилова
Най-малките сред тях са ученици от доброволческия клуб към Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в град Търговище. По време на пандемията те измислят различни начини, с които поне за малко да разсеят съгражданите си в тревожните дни. Например разлепват позитивни бележки на най-различни обществени места из града. Пишат специални послания на хората на първа линия в битката с Covid-19.

Дончо Дончев
Доц. Дончо Дончев, специалист УНГ във ВМА е също сред наградените. Той е помогнал на стотици малки пациенти да чуят „света“ и въпреки, че няколко пъти се заразява по време на пандемията от Covid-19не преустановява своята дейност. Създателят на българския отбор атлети със синдром на Даун Слав Петков също е „Посланик на доброто“. Неговите спортисти донесоха световна гордост за България, като спечелиха три сребърни медала от световното първенство в Италия през 2021 г.“

Слав Петков

Българският червен кръст, инициативата „Капачки за бъдеще“, „Социалната чайна“ във Варна, която помага на деца без родители да започнат своята първа работа, здравният медиатор от град Шумен Ирина Илиева и журналиста Ани Салич също ще получат една от 17-те статуетки с формата на сърце. С тях общият брой Посланици на доброто, отличени от Агенцията за трите години става 52-ма. Д-р Елеонора Лилова откроява като интересна и номинацията на Георги Костадинов, участник в последния сезон на музикалния формат „Гласът на България“, който успява да запази самообладание и да реагира мигновено и адекватно и спасява дете в тежко състояние по време на редовната си работа като таксиметров шофьор.

Екипът на Фондацията „За доброто“

Статуетката - символ на признателност, ще получат и невероятните жени, които стоят зад Фондация „За доброто“, които бяха сред финалистите и в кампанията Будител на годината на БНР. През изминалата година те успяха да осигурят стипендии за децата на лекари и учители, които са загубили битката с Covid-19. В края на 2021 г. стипендиантите на фонда са 30 деца на възраст от 3 до 17 г. Фондация в момента организира и кампания в помощ на украинските граждани, които влизат на територията на България.

Жизнено важно е да виждаме посланиците на доброто сред нас и да ни водят техните примери и дела, за да става доброто заразно. Всеки може да бъде добър и полезен, стига да поиска“ – казва председателят на Държавната агенция за закрила на детето. Тя уточнява, че институцията е член на оперативната координационна група, сформирана от премиера на България в областта на социалните въпроси, която в момента помага на бежанците от военните действия в Украйна.


„Украински граждани, както и българските, могат да се обръщат към нас, за да извършим координиращи действия, с които да им помогнем, защото всички деца на територията на България се ползват с равни права и ние трябва да помагаме на всички. Правим го както по отношение на базовите им потребности - храна и подходящо място за живеене, така и за връщането им в училище. Включването в образователната система е много важно и не бива да бъде прекъсвано за децата, избягали от войната в Украйна. От образователното министерство съобщиха, че има достатъчно места на територията на страната, за да бъдат обхванати над 60 000 деца в училище и близо 14 000 са местата в детските градини. Министерството откри и телефон, чрез който могат да се извършват консултации - 0800 16 111. Ние от ДАЗД осигуряваме и психологическа помощ на Националната линия за деца, която е 116 111.“- обяснява д-р Лилова.

Съветът ѝ като специалист към всички родители точно в този момент е да не избягват темата за войната.

„Децата трябва да имат своето спокойствие, че имат сигурен дом, но и да изпитват състрадателност към своите връстници, които в момента преживяват нещо толкова страшно, като война. И това което бих посъветвала родителите е да разговарят с децата си, да разберат как те приемат случващото се, какви емоции и страхове изпитват и да ги ориентират, ако са по-големи, как да търсят достоверна информация. Да обсъдят начините, по които могат да помогнат според възможностите си. Най-стресиращото във войната е очакването и неизвестността и затова трябва да се погрижим за психическото спокойствие на децата ни днес“- категорична е д-р Елеонора Лилова.

Снимки: БГНЕС, Fаcebook /Слав Петков, zadobroto.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06

Емблематичният Покрит пазар на София скоро отново ще заработи за посетители

Дълго чаканият мащабен ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София вече приключи. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват там на 23 май. Това съобщават за БНР представители на веригата..

публикувано на 19.05.24 в 09:35

Копие на Панагюрското златно съкровище е изложено в Бургас

В Археологическия музей в Бургас (бул. "Алеко Богориди" 21) се откри изложбата "Панагюрското златно съкровище". Музейното копие на най-прочутото българско съкровище наскоро се завърна от гостуване в Дубай и вече е експонирано в зала "Трезор" на..

публикувано на 19.05.24 в 08:25