Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Пентагона идва в София заради войната в Украйна

Лойд Остин
Снимка: БГНЕС

На посещение в София пристига секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин, който ще разговаря с министъра на отбраната Драгомир Заков. В интервю за БНР Заков определи посещението като знаково и обясни, че формите, в които се обсъжда военната помощ за Украйна са съюзните в НАТО и ЕС.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия във военни престъпления и предупреди Китай, че Вашингтон ще предпиеме действия, ако Пекин окаже военна помощ на Москва.

Военната обстановка в Украйна остава без промяна. Руското настъпление е забавено, но се увеличават съобщенията за цивилни жертви. Търсят се още оцелели под руините на театъра в Мариупол, където са се укривали над хиляда души. Около 30 000 са успели да се евакуират за изминалото денонощие от азовския град, но още 350 000 цивилни, остават блокирани в Мариупол.

53 цивилни са загинали при обстрел на руски военни в град Чернигов. Сред жертвите е и американски гражданин, който чакал на опашка за хляб. При артилерийски огън срещу училище и културен център в град Мерефа са загинали 21 души, съобщиха местните власти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35