Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

На места като че ли разпространението на коронавируса започва да затихва, но на други – заразата все още върлува с пълна сила. На този фон  МВнР препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Но ако това ви се наложи, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Обединеното кралство облекчи свързаните с Covid-19 ограничителни мерки при влизане в страната. Считано от 18 март т.г. отпадна задължението пристигащите от чужбина да правят Covid тест преди или след пътуване, както и да попълват формуляр за локализация на пътниците. Това се отнася за всички граждани, без значение от ваксинационния им статус. Очаква се Шотландия и Уелс да последват Англия в премахването на всички останали ограничения при международно пътуване, според информация на българското посолство в Лондон.

Черна гора облекчи  режима на влизане в страната за българските граждани. До 24 март от тях не се изисква да предоставят документи, свързани с
Covid-19 при пристигане в страната. Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите и не се предвижда поставяне под карантина.

Гърция премахна изискването за попълване на PLFформуляр за пристигащите в страната по въздух. Решението влезе в сила на 15 март и се отнася за пътуващите от държавите членки на ЕС, както и от страни като Сан Марино, Албания, Северна Македония и др. Същевременно МВнР напомни, че не са отменени изискванията за допълнителни документи, свързани с Covid-19, които важат за всички пътуващи на възраст над пет години.

Нидерландия обяви, че страната вече няма да прилага ограничения за Covid-19 за пристигащи пътници, считано от 23 март т.г.. От пътуващите вече няма да  се изисква сертификат за ваксинация, възстановяване или тестване на граничните пунктове.

Освен облекчаване на правилата за влизане, властите обявиха също, че от 23 март ще премахнат и вътрешни ограничения за Covid-19 и обясниха, че решението е взето след оценка на текущата ситуация и заключението, че вирусът вече не причинява сериозни последици за здравето.

Кипър актуализира правилата за влизане в страната. Неваксинираните пътници от червения списък, който включва повечето държави-членки на ЕС, в т.ч. и България, трябва да преминат през двойно тестване, за да влязат в Кипър, съобщиха властите. По-конкретно, тези пътници следва да предоставят PCR тест, направен 72 часа преди пристигане, или антиген тест, извършен 24 часа преди пътуване до Кипър и да преминат самостоятелно закупен тест след кацане на летището. Тази мярка не се отнася за ваксинираните пътници, независимо от коя страна пристигат.

Кипърските власти напомнят, че всички пътуващи, независимо от ваксинационния си статут или страната на произход, следва да представят формуляр за местонахождение на пътника PLF в рамките на 48 часа от заминаването.

Остров Мадейра вече не прилага ковид ограничения за входящи пътници. Те не са длъжни да представят валидни документи за пътуване, свързани Covid-19 при влизане от летищата и пристанищата. Това означава, че всички пътуващи, независимо от страната на произход, вече могат свободно да влязат в автономния регион Мадейра, без да е необходимо да предоставят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си. Властите обаче отбелязаха, че все още се препоръчва да се регистрират онлайн преди пристигането.

За разлика от Мадейра, континентална Португалия продължава да спазва правилата за влизане в условия на Covid-19. Тези, които желаят да пътуват от Мадейра и Порто Санто до Португалия, трябва да бъдат подготвени да бъдат подложени на ковид мерки. Пътниците от останалата част на света – също.

Нова Зеландия отваря границите си за български граждани на 01 май. Изричното условие да бъдат допуснати до страната е те да са напълно ваксинирани с одобрена ваксина. Пътниците трябва да представят и отрицателен тест за Covid-19, направен преди заминаването. Остава изискването за попълване на онлайн формуляр преди пътуването.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45