Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България създава мултинационална група на НАТО за отбрана

Няма да бъде възможна военна подкрепа за Украйна, предвид непосредствената близост на България, посочи премиерът Кирил Петков, на брифинг днес в Министерския съвет, след срещата си с американския министър по отбраната Лойд Остин. Петков благодари за готовността на САЩ да предоставят страйкър рота за подсилване на многонационалната бойна група, под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа. По думите на Петков, българското общество може да бъде спокойно, защото като съюзници в НАТО, България увеличава защитата си заедно с останалите страни-членки. "Нашата сигурност е в колективната отбрана с НАТО - заяви министър-председателят и добави: - Ние сме НАТО".

В обръщението си към медиите, Лойд Остин увери, че САЩ продължава да работи за трайна сигурност и мир. Той посочи, че създаването на мултинационална бойна група е много важна стъпка и САЩ напълно я подкрепя, както и това България да поеме лидерството в нея. Остин подчерта, че подобряването на военната готовност на България и оперативната съвместимост с НАТО са от изключително голямо значение, тъй като Европа е изправена пред голямо предизвикателство в сферата на сигурността. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58