Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните действия в Украйна продължават да прогонват хората от домовете им

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От началото на руската инвазия в Украйна, над 3,3 милиона украинци са напуснали страната си.

Заради уличните боеве в Мариупол спасителните екипи трудно стигат до стотиците оцелели, останали под разрушения от руска атака театър. По информация на украинската армия, се водят интензивни сражения с руските войски, настъпващи в Донецка и Луганска област. Над град Николаев отново е имало многократни въздушни нападения, но все още няма актуални данни за причинените жертви и разрушения. 

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна във видео обръщение към гражданите на Русия с въпроса дали са наясно за човешките загуби, които страната им търпи в тази война, като посочи, че вече са загинали 14 000 руски войници. 

Очаква се днес Зеленски да се обърне  послание към членовете на израелския парламент, тъй като Израел все още поддържа работни отношения с Русия и се опитва да посредничи в конфликта. Украинският президент, който е от еврейски произход, вече разговаря с други законодатели по света - включително с американските, британските и германските и отправи молба за подкрепа.

Късно снощи Москва обвини Киев, че планира атака под фалшив флаг срещу обекти на чужди дипломати в западния украински град Лвов, съобщи БТА, като цитира ДПА.

Според руската страна, украинското ръководство възнамерявало да представи атаките срещу дипломатически обекти на САЩ и други западни държави като „целенасочена атака на руските въоръжени сили“, което щяло да засили натиска върху НАТО да доставя допълнителни оръжия и да затвори небето над Украйна.

Москва е съобщила още, че Киев е планирал химически атаки срещу мирни граждани в регионите на Суми и Миколаив.

Двете твърдения обаче не бяха подкрепени с доказателства, посочва БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44
Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10