Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и журналист от Украйна предупреждават за мини в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради постъпила информация от руска страна за движението на мини в Черно море, Институтът за сигурност и проучване на морето към министерството на флота в Атина изрази безпокойството си.В тази връзка, гръцкото министерство на търговския флот обърна специално внимание за риска свободно движещите се взривни устройства да достигнат до Босфора и Егейско море. Засега специалистите не могат да прогнозират, дали мините ще достигнат и до Егейско море и каква е тяхната разрушителна сила. Гърция е изпратила предупреждение към корабите под гръцки флаг да променят маршрута, за да избегнат риска. 

Министерството на търговския флот информира и дипломатическата мисия в Одеса, както и ръководството на корабите с гръцки моряци да са изключително внимателни при преминаване на Черно море.  

Информацията бе потвърдена от украинския журналист Юрий Ткачов от Одеса, който вчера сутринта бе арестуван от украинските сили за сигурност. Юрий е главен редактор на независимото украинското издание „Таймер“ и последното, което написа на информационния си канал в Телеграм е „Дойдоха за мен…“ В публикация на Съюза на българските журналисти се посочва, че следилите информациите на Ткачов след началото на руските военни действия в Украйна са категорични, че той не прави пропаганда за нито едната от двете страни на сблъсъка, а последователно осъжда войната и настоява за бързото ѝ прекратяване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54