Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и журналист от Украйна предупреждават за мини в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради постъпила информация от руска страна за движението на мини в Черно море, Институтът за сигурност и проучване на морето към министерството на флота в Атина изрази безпокойството си.В тази връзка, гръцкото министерство на търговския флот обърна специално внимание за риска свободно движещите се взривни устройства да достигнат до Босфора и Егейско море. Засега специалистите не могат да прогнозират, дали мините ще достигнат и до Егейско море и каква е тяхната разрушителна сила. Гърция е изпратила предупреждение към корабите под гръцки флаг да променят маршрута, за да избегнат риска. 

Министерството на търговския флот информира и дипломатическата мисия в Одеса, както и ръководството на корабите с гръцки моряци да са изключително внимателни при преминаване на Черно море.  

Информацията бе потвърдена от украинския журналист Юрий Ткачов от Одеса, който вчера сутринта бе арестуван от украинските сили за сигурност. Юрий е главен редактор на независимото украинското издание „Таймер“ и последното, което написа на информационния си канал в Телеграм е „Дойдоха за мен…“ В публикация на Съюза на българските журналисти се посочва, че следилите информациите на Ткачов след началото на руските военни действия в Украйна са категорични, че той не прави пропаганда за нито едната от двете страни на сблъсъка, а последователно осъжда войната и настоява за бързото ѝ прекратяване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Силна буря и едра градушка доведоха до бедствено положение в няколко български общини

След снощната буря, придружена с градушка и силен вятър, няколко общини в страната понесоха сериозни щети и обявиха бедствено положение.  За кошмарна гледка, невиждана досега опустошителна буря, апокалипсис с изпокъсани електрически проводници,..

публикувано на 14.06.24 в 11:07

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по подов поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00