Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-известният музей в Габрово ще алармира не на шега за замърсявания във въздуха

Снимка: Музей на хумора и сатирата

Модерна станция за мониторинг на въздуха е най-новата придобивка на популярния и обичан Музей на хумора и сатирата в Габрово. Съоръжението вече е инсталирано там като част от проекта Know the Air на „Европейска инициатива за чиста околна среда“. Две са причините тъкмо Музеят на хумора и сатирата да бъде избран като място за мониторинг – от една страна той е любимата туристическа дестинация на габровци и гостите на града, а от друга – разположението му е в близост до едно от най-натоварените кръстовища.

Габрово има статут на зелен град по отношение на въздуха, но през зимата има случаи когато фините прахови частици надвишават допустимите норми заради домакинства, използващи твърдо гориво за отопление.

Данните от новата станция за мониторинг на въздуха могат да се проследят в реално време на Портала за околна среда на Община Габрово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37