Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Една от основните цели на НАТО е да не допусне разширяване на конфликта в Украйна

Снимка: БГНЕС

След извънредната среща на върха на НАТО в Брюксел, президентът Румен Радев съобщи, че Алиансът засилва Източния си фланг. Независимо от засилването на военното присъствие в България, Румъния, Унгария и Словакия, една от основните цели на НАТО е да не допусне по никакъв начин ескалация и разширяване на конфликта извън територията на воюващите Русия и Украйна, увери държавният глава. Той посочи, че на срещата на върха е потвърдена и защитата за всяка държава членка, която бъде застрашена, по чл. 5 от Северноатлантическия пакт. 

Държавният глава подчерта, че страните от НАТО са били единни в осъждането на агресията на Русия и недопустимата война, както и за необходимостта от мерки в подкрепа на Украйна, за прекратяване на военните действия и връщане към дипломацията. 

На срещата е било обсъдено и повишаването на мобилността и устойчивостта в логистичното осигуряване в НАТО, както изграждането на система от тръбопроводи за гориво между България, Румъния и Гърция, чрез финансовите механизми на НАТО. 

Президентът отново повдигна темата за българската изтребителна авиация и призова да не се допуска България да абдикира от охраната на българското въздушно пространство, за което са нужни конкретни решения. Румен Радев посочи, че е поставил въпроса пред министър-председателя, министъра на отбраната и началника на отбраната да се разгледат всички възможности в тази насока.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35