Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България прие още 2500 украински бежанци

| обновено на 28.03.22 в 17:12
Снимка: БГНЕС

От началото на войната в Украйна в страната ни са влезли 125 500 украински граждани. От тях на територията ни са останали 58 000 украинци, т.е. с 2500 повече от вчера. Временна закрила са получили 16 220 души, а настанените в хотели и хотелски бази са почти 40 000, сочат данните на единния информационен портал „България за Украйна“.  

В Истанбул между 28 и 30 март ще се проведе нов кръг преговори между Украйна и Русия за спиране на войната. Киев е готов да преговаря за неутралитет с Русия, каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за руски опозиционни медии. Зеленски заяви, че с войната Русия е заличила рускоезичните градове в Украйна. „Гаранция за сигурност и неутралитет, безядрен статут - готови сме да говорим за това“, каза Зеленски за украинската позиция и добави, че са готови да признаят руския език като официален в Украйна.

Нови пожари са избухнали край ядрената централа Чернобил, окупирана от руски сили, съобщиха украинските власти. Те призоваха за "демилитаризация" на сектора под егидата на ООН, за да се овладее огнената стихия.

Украинската армия е отблъснала 5 атаки в Донецка и Луганска област. Поради тежки загуби Русия е изтеглила от района на Киев две батальонни тактически групи, съобщи украинският генерален щаб.

В центъра на София се проведе 4 часов рокмаратон „С вас сме“ в подкрепа на Украйна. Хиляди българи с украински знамена излязоха на площад „Независимост“ и в околните пространства.

Проявите на солидарност за Украйна продължават в София. Благотворителен концерт „Заедно за Украйна“ организират на 28 март БНР и БНТ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35