Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата Covid реалност от 1 април

Мерките отпадат – вирусът е още тук

Снимка: БГНЕС

От първи април голяма част от противоепидемичните мерки в България отпадат, други остават пожелателни. След дълги дискусии на различни експертни нива, решението на Министерския съвет отменя извънредната епидемична обстановка в страната. Какво означава това?

С отпадането на извънредната епидемична обстановка се преустановява изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, както и ограниченията в броя на хората, които могат да посещават едновременно обекти на закрито. Отпадат и ограниченията при присъственото обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа Covid-зоните. Остава обаче изискването за представяне на цифров сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест на граничните пунктове.

По данни от социологическо проучване на Галъп интернешънъл, проведено през март тази година, близо 70 % от българите са за въвеждане на по-леки мерки, а едва 20 % са за запазването на ограниченията. Що се отнася до здравните специалисти, те са по-скоро скептични по отношение на отпадането на ограниченията.

Доц. Ангел Кунчев

„Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано“ подчерта главният епидемиолог на България доц. Ангел Кунчев, на брифинг в здравното министерство. В същото време той призна, че България, заедно с Румъния, Унгария и Полша до момента имат и са задържали доста дълго време най-ниски стойности по заболеваемост в ЕС. Кунчев обаче предупреди, че прекратяването на извънредната епидемична обстановка не означава край на пандемията. По думите му подобно решение може да бъде взето единствено на ниво СЗО, която трябва да обяви този край. Независимо от положителната тенденция в страната ни, хората трябва да продължат да спазват определени ограничения, които са дали резултат и при ограничаването на заразните болести, подчерта доц. Кунчев пред БНТ.

„Важното е да го направим достатъчно интелигентно и без риск, за да не се налага да се връщат част от мерките. Не са много оптимистични нещата в Европа и има страни, които са с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас, като Австрия например. Затова, трябва да вървим внимателно с разпускането. Имунизираните са малко над 2 милиона, а преболедувалите са милион и половина. Сложете още половин милион скрита заболеваемост и стават 4. Все пак ние сме 6,5-7 милиона. Непрекъснато трябва да имаме едно наум и да знаем, че при каквато и да е нова вълна, оставаме рисковата част от Европа и това ще остане така. Затова и не се отказваме от кампанията за ваксинация.“

Проф. Асена Сербезова

Същото мнение изрази и здравният министър проф. Асена Сербезова, която посочи, че следенето на динамиката на процесите ще продължи:

„Засега Covid-19 е тук. Не е такъв проблем за здравната система, какъвто беше в началото, но трябва да го лекуваме адекватно. Трябва да развържем част от противоепидемичните мерки, но в същото време е необходимо да запазим отговорно поведение. Спазването на ограниченията е в името на живота. Не е отнемане на права и свободи, не е публично унижение. Бъдете здрави, но се грижете и за здравето и живота на другите чрез отговорното си поведение и ни съдействайте за осигуряването на правилния баланс между нормалност и опазване на здравето. “

Що се отнася до промените в Закона за здравето, които се разглеждат в момента в Народното събрание – те дават възможност да се въвеждат нови мерки на национално ниво от здравния министър и на регионално – от директорите на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/. Няма да могат да бъдат налагани забрани за придвижване в страната и спиране на работата на обекти с обществено предназначение. По отношение на ваксинацията остава в сила информационната кампания „+ мен“ на Министерството на здравеопазването.В рамките на инициативата е създаден сайтът www.плюсмен.бг, където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията срещу Covid-19. Кампанията има Facebook страница и Youtube канал, в които се публикуват истории на хора, преболедували заразата с коронавируса, а също мнения и препоръки на медицински специалисти относно ваксинацията, инфографики, както и друга полезна за обществото информация по темата.

Снимки: БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05