Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 април е ден на илюзиониста

Фестивалът „Fire magic“ представя най-добрите илюзионисти в България

Боби Шоу за магията с усмивка и не на шега

7
Снимка: starsofthemagic.com

„Целия си професионален живот изкарах в лъжа. Колкото по-добре лъжех, толкова повече ми ръкопляскаха. Наричаха ме измамникът, на когото може да се вярва“ – така, подобно на загадка, описва професионалния си път Астор – единственият български илюзионист, носител на голямата награда на Международното братство на маговете (1981), известна като „Златният Оскар“.

Астор
Не на шега днешният Ден на хумора и шегата е професионален празник на всички замесени в магията на илюзията. През 2022 година се навършват 47 години от основаването на Клуба на илюзионистите в България, прераснал по-късно в професионален съюз. По този повод за първи път, на 1 и 2 април в София, ще се проведе фестивалът Fire magic.

Борислав Борисов – Боби Шоу
„Събитието е знак на приемственост и символично предаване на огъня от едно поколение илюзионисти на друго“ – обяснява идеята организаторът и зам.-председател на Съюза на илюзионистите Борислав Борисов, известен с артистичния си псевдоним Боби Шоу.

„Програмата ще включва много мероприятия, като ще се започне с един магичен базар и демонстрации на последните постижения в модерното изкуство с приоритет младите илюзионисти. Организирали сме магически кътове, на които те ще представят своите умения, бързина и ловкост. Във  втория ден е планирана състезателна програма с всички жанрове в областта на магията. Включително и „Close-up“ – това са фокуси от съвсем близко разстояние, които придобиват огромна популярност по света и за голяма радост привличат все повече хора, които решават професионално да се занимават с магия“ – разказва илюзионистът пред Радио България.


Специално жури от изтъкнати български артисти в областта ще награди най-добрите в категории „Илюзионист на годината“, „Изгряваща звезда“ и „Любимец на публиката”. Българската магична школа винаги е била в топ пет на света, а 80-те години на миналия век бяха нейните „златни години“, заявява с гордост Боби Шоу.

„Ние бяхме държавата с най-много професионални илюзионисти на глава от населението. България имаше толкова много вариетета, ресторанти, места, на които невероятни професионалисти правеха чудеса пред публиката. И не само тук, а и в целия свят, ние бяхме предпочитани и всеки спектакъл минаваше с голям успех. За голямо съжаление в момента вариатетното изкуство не е така популярно.“

Въпреки констатацията, само преди седмица спектакълът „Web бурлеска”, продуциран от неговия Вариететен театър, спечели награда „Икар“ за иновативност, присъдена от Съюза на артистите в България.  

Сцена от спектакъла „Web бурлеска” на Вариететния театър
Самият Борислав Борисов се „заразява“ с магията едва петгодишен, по време на спектакъл на великия Мистър Сенко в родния си град Луковит. Тогава малкият Боби е качен на сцената като асистент на мага, изяжда една глава лук, потвърждавайки пред публиката, че е ябълка, както му било казано и всичко след това се превръща в история. Години по-късно Мистър Сенко му издал тайната, че „за да станеш илюзионист е необходимо първо да излъжеш себе си пред огледалото и след това да излезеш пред публика. А за да станеш истински професионалист са необходими три неща – труд, много труд и изключително много труд“.

Днес Борислав Борисов, в духа и на фестивала Fire magic, предава тези съвети на своята дъщеря Десислава Димитрова-Шехерезада, тръгнала по неговия път.

Борислав Борисов с дъщеря си Десислава
„Всъщност тя нямаше никакво намерение за това. Завърши с отличие икономика, направи свой офис и реши да се посвети на бизнеса. Само след няколко месеца ми каза, че се отказва и иска да се отдаде на изкуството. Много бързо придоби популярност и стана балкански шампион за магия през 2011 в Сърбия, а следващата година получи статуетката „Маг на годината“ в България. Няколко пъти беше специален гост на Световния фестивал на изкуствата в Оман“ – разказва гордият баща.

Десислава Димитрова-Шехерезада
Днес Шехерезада помага в организирането на фестивала, който двамата се надяват да даде ново начало и стимул на колегите им след тежките години на пандемия и изолация. 

„Пандемията нанесе изключително сериозни поражения на работата ни и го казвам напълно сериозно. Първо, ние скъсахме връзката с публиката, а тя е нашето огледало. Ние се оглеждаме в нея и според това, което иска публиката да види, създаваме своите програми и нови магически трикове. Другото нещо е, че ние трябва да поддържаме форма, да имаме техническа подготовка, подобно на музикантите или спортистите. А когато нямаме ангажименти тази форма спада. Да правим спектакли пред наполовина празна зала се оказа твърде неизгодно за нас и се наложи дълго време да не работим активно. Важното е, че има светлина в тунела и този фестивал е прощъпулникът на пробуждането на изкуството ни“ – казва оптимистично Боби Шоу, гледайки напред към бъдещето. Вече е започнал организацията на няколко гала концерта в страната, с участието на бъдещите победители и звездите от фестивала Fire magic. Подготвя и новото издание на Фестивала „Нова българска магия“, който от тази есен за първи път ще има международен характер с участници от цяла Европа и продължава да развива своето професионално Училище за фокуси, което и до днес е единствено на стария континент.

Снимки: starsofthemagic.com, БГНЕС, Facebook /@Desislava Dimitrova Scheherazade, varietetenteatar.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15