Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: mfa.bg

Новините за инвазията в Украйна, като че ли изместиха на заден план опасенията, свързани с разпространението на Covid-19 по света. Но инфекцията продължава да напомня за себе си. МВнР препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Но ако това се налага, трябва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Черна гора промени режима на влизане в страната. До 07 април включително от пристигащите български граждани не се изисква предоставяне на документи, свързани с Covid-19. Няма изискване и за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Латвия отмени ограниченията за влизане в страната на граждани пристигащи от ЕС, Швейцария и Обединеното кралство.  От 1 април отпадна изискването те да представят сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване на Covid-19 или отрицателен резултат от тест за коронавирус.
Пътниците от трети страни обаче трябва да представят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си. Признават се само сертификати за ваксинация, които доказват, че притежателят е завършил първична ваксинация през последните 270 дни, както и такива, които доказват, че притежателят е получил допълнителна доза ваксина. Що се отнася до документите за преболедуване, Латвия приема само сертификати, показващи възстановяване от вируса през последните 180 дни.

Нидерландия е сред държавите, които през последните седмици премахнаха правилата за влизане на пътници от ЕС. Правителството обяви, че пристигащите от ЕС/Шенгенското пространство граждани вече могат да влизат без ограничения, независимо от техния статус на ваксинация или възстановяване.

Сейшелите отвориха за туристи, считано от 15 март. Всички напълно ваксинирани посетители са освободени от изискването за PCR тест преди пътуване. Неваксинираните или частично ваксинираните трябва да представят отрицателен PCR тест, взет в рамките на 72 часа или бърз тест за антиген, направен в рамките на 24 часа преди отпътуване за островната държава.

Пълната ваксинация означава, че всеки посетител над 18 години е получил първите две дози от Covid ваксина, включително бустер доза 6 месеца след завършване на първичната серия. Туристите, които са дали положителна проба за вируса Covid-19 – между 2 до 12 седмици преди пътуването – също са освободени от тестване за коронавирус преди пътуване при предоставяне на валидно удостоверение. Туристите трябва също така да получат валидно разрешение за пътуване (TA) за влизане в Сейшелите, което се получава на онлайн портал. Посетителите не подлежат на задължителна карантина и могат свободно да се придвижват из островната държава.

Канада обяви, че от 1 април напълно ваксинираните пътници вече няма да трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за Covid-19преди влизане в страната по въздух, суша или вода.

Финландия премахна мерките за влизане в страната във връзка с разпространението на коронавируса. До 10 април включително, отпадат ограниченията за граждани, пристигащи от държави членки на Шенген и на ЕС, в т.ч. и България.

Тайланд актуализира режима на влизане в страната в условия на пандемия. Считано от 1 април отпада изискването за чуждестранните граждани да се тестват преди заминаването за Тайланд. Но остават в сила необходимостта от два теста за пътниците - PCR тест при пристигането в Тайланд и антигенен тест на петия ден на престоя.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA,..

публикувано на 03.05.24 в 10:47

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния..

публикувано на 03.05.24 в 09:20