Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 април – Световен ден на здравето

Даниела Атанасова-Линева стана педиатър на годината в Америка

10
Снимка: личен архив

Като малка лекувала куклите си в лечебницата, кацнала на едно дърво – там поставяла инжекции с борови иглички и давала вълшебни смеси, забъркани с цветя и кал. С порастването грижите и състраданието се пренесли върху хората, ала винаги в центъра им заставали децата. Днес д-р Даниела Атанасова-Линева е любим педиатър не само на българите в Ню Йорк, но и на хората в многонационалния район Куинс, където развива успешната си частна практика.


Неотдавна д-р Даниела Атанасова-Линева получи престижна награда – Международната асоциация на най-добрите професионалисти (IAOTP) я обяви за педиатър на годината. „За мен тези 20 г. като лекар минаха сякаш са един миг, но е хубаво, че съм попаднала в държава, в която могат да те оценят, и това е престиж за мен”, казва тя пред Радио България.Професионалният й път започва от Варненския медицински университет, където влиза с максимален бал, преминава през болницата „Маунт Синай” в Манхатън и опита в спешно педиатрично отделение, до преподаването на студенти и частната практика в RegoPark, Ню Йорк.


Макар и педиатър, д-р Даниела Атанасова-Линева поделя вниманието си между родителите и децата, защото нездравословните навици могат да бъдат заразителни и да доведат до хронични заболявания.

„Децата зависят от родителите си, те нямат избор – обяснява лекарката. – След като завърших един курс в Харвард, посветен на наднормено тегло и последващите заболявания, започнах да обучавам целите семейства на здравословен начин на живот. Но за да се погрижа за децата, най-напред трябва родителите да се учат и направляват. Защото не е толкова лесно да убедиш някого и да му кажеш – яж плодове и зеленчуци, спортувай, особено в Америка, където 70% от хората са с наднормено тегло.”

Красотата е здраве, а здравето е щастие. Заради тази своя максима д-р Даниела Атанасова-Линева трупа познания и в сферата на естетичната и антиейдж медицина. Ето и нейният съвет как да се чувстваме красиви, уверени и да работим по-добре.


Всеки говори за баланс, колкото и да е тривиално – казва тя. – Важно е да лягаш навреме, да спиш нормално, да се опитваш да правиш медитации и да се успокояваш. В момента много мои пациенти тийнейджъри страдат от депресия, от паники, посягат на живота си. Но се опитвам да ги вкарам обратно в нормалното течение на живота, да им обяснявам, че трябва да спортуват поне час на ден, да не ядат преработена храна, да отделят минимум 7-8 часа за сън, да прекарват време сред природата. Това е смисълът на живота ми – искам просто да отдам всичките познания, които съм натрупала, на следващото поколение.”

Полиглот, пътешественик, доброволец – любовта й към децата я отвежда в различни точки на земното кълбо. А трагичната загуба на 20-годишната й дъщеря Стефани я кара да съсредоточи усилията си в последните години върху своята фондация „Stefaniforever20”.  

Даниела Атанасова-Линева с дъщеря си Стефани
„Винаги съм обичала да дам нещо, както е и с ученето, на пациентите, да върна нещо – казва д-р Даниела Атанасова-Линева. – В Никарагуа и в Непал отидох с моето семейство и с приятели лекари, за да помогнем на дечицата с дрехи, да общуваме с тях. Докато сега в Хондурас и Гана мисията е съвсем различна – тя е посветена на тенис фондацията в името на дъщеря ми, която загина преди 5 г. Целта ми е да продължим завета на Стефани, която беше национален тенис шампион в Америка и студент по медицина. В тези страни подаряваме на децата екипи, тенис ракети, чанти и им даваме уроци, защото този спорт не е много популярен особено сред момичетата.”


Д-р Даниела Атанасова-Линева споделя, че амбицията винаги е била неин най-добър приятел, но след трагедията разбира, че нямаме контрол над почти нищо. Така се научава да не губи дори секунда от времето си и когато иска да направи нещо, да рискува и да не мисли за последиците. Предполага, че следващият етап от живота й ще бъде отдаден на студентите и на пътуванията. „Но най-важното е да живеем без страх”, убедена е тя.

Снимки: личен архив, stefaniforever20.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Андромахи Барди – момичето, което превърна българската си различност в сила

" Казвам се Андромахи Барди . Аз съм на 22 години , бивша ученичка на Българско то неделно училище " Св. св. Кирил и Методий " в Атина, а сега вече и преподавател там. Живея в Атина, родена съм тук, но майка ми е от..

публикувано на 04.06.24 в 10:30
Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

обновено на 02.06.24 в 16:08

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55