Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови библиотечни кътове ще успокояват децата в болница „Пирогов“

Снимка: pirogov.eu

Едва ли има родител, който да не е използвал приказен герой от детска книжка, за да обясни на детето си неговото лично емоционално състояние или определена ситуация. Особено когато става въпрос за не особено приятно преживяване, каквото безспорно е посещението в болница. От тази седмица най-големият център за спешна медицинска помощ в България - „Пирогов“, ще предлага подобна утеха на най-малките си пациенти с нови библиотечни кътове. Те ще бъдат изградени към всяко отделение на болницата, където се приемат и лекуват деца до 18 годишна възраст. Дарение на разнообразната детска литература вече са направили 10 български издателства. „Това е идея на нашият екип и много се радвам, че успяхме да я осъществим“, каза за БНР директорът на „Пирогов“ Иван Поромански.

Близо 23 хиляди деца са потърсили здравна помощ в болницата за изминалата година. „Ние вярваме, че книгата е много добра библиотерапия. Тя е подкрепа на децата, убежище за трудни моменти, помощник на децата при емоционални проблеми, социални и здравословни такива", посочи за БНР Виктория Бисерова, чието издателство е дарило 500 книги. Всички подарени книжки ще получат специален печат „Библиотека Малък герой Пирогов“ преди да намерят място в ръцете на поредния малък герой, който ако има желание да вземе любимата си книга вкъщи като един по-щастлив спомен от преживяното.

Инициативата „Дари книга на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ се случва по време на 11-тия Поход на книгата в страната ни и е отворена за всеки, който би желал да подари книга на децата, които се лекуват в болницата и по-този начин да направи по-приятен техния престой.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство . В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура. Първата от тях е подаване на молба за българско..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35