Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В София ще протестират за Украйна под надслов – „Не сме неутрални“

Снимка: Ани Петрова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова световните правителства да увеличат санкциите срещу Русия, защото ако не направят това, ще „разрешат на Русия да продължи атаките си срещу Украйна.

Руските войски настъпват към старите бойни полета от 2014 г. в района на Славянск и Краматорск, за да разцепят украинския източен фронт, да обкръжат Харков и да излязат на река Днепър. Киев призова цивилното на“селение своевременно да се евакуира от театъра на военните действия. В Мариупол продължава репатрирането от руските власти на цивилно население. Украйна обвини руската армия, че за да прикрие своите престъпления срещу цивилни, в града са вкарани мобилни крематориуми.

САЩ наложиха санкции срещу двата най-големи частни трезора в Русия – Сбербанк и Алфа банк. Великобритания също санкционира двете банки и забрани вноса на руски петрол и въглища до края на 2022 г. В ЕС все още не е постигнато съгласие за въвеждането на петия пакет от санкции срещу руската агресия.

В централната пешеходна зона на Пловдив се проведе антивоенно шествие на украински бежанци. Акцията беше подкрепена и от българските граждани. Множеството стигна до катедралния храм „Света Богородица“, където запалиха свещи в памет на жертвите на войната.

Под наслов „Не сме неутрални!“, „Ние сме на правилната страна на историята“ в София на 7 април от 18:30 часа е свикано ново шествие в подкрепа на Украйна. Основното искане на организаторите е изпращането на „военно-отбранителна“ помощ за Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50