Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев няма да уволни началника на НСО Емил Тонев

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев няма да освободи началника на Националната служба за отбрана Емил Тонев, какъвто призив отправи вчера кабинетът заради предадените на прокуратурата видеозаписи от входовете на Министерския съвет без знанието на премиера. Той изтъкна, че според закона инициативата за подобни кадрови промени принадлежи на държавния глава, а не на правителството. “Те нямат правомощия да ми предлагат каквото и да било, мотивите са повърхностни и несъстоятелни”, коментира президентът. Междувременно началникът на НСО Емил Тонев излезе с официално изявление, в което се казва, че Националната служба за охрана и нейните служители винаги са спазвали принципа за деполитизация.

Румен Радев каза още, че очаква от правителството да се придържа към декларацията на парламента за Република Северна Македония и откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС. Той призова външнополитическите съветници на министър-председателя да не класифицират българското население в югозападната ни съседка като малцинство.

Държавният глава определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15