Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наплив от украински бежанци на ГКПП „Дуранкулак“

Снимка: БГНЕС

Дванайсет автобуса с над 500 украински граждани чакат да преминат регистрация за временна закрила на ГКПП „Дуранкулак“. Потокът от бягащи от войната в Украйна се е увеличил през последното денонощие двойно, а пунктовете за обработка на документи на границата са едва пет. Стотиците украинци, предимно жени и деца, се посрещат на границата от доброволци на Българския червен кръст и от представители на неправителствени организации.

Само за седмица 20 хил. украинци са получили регистрация за временна закрила и с тях общият им брой достига 52 хиляди, показват данните на Единния портал "България за Украйна". От началото на войната в Украйна у нас са влезли почти 160 хил. бежанци, а близо 73 хиляди са останали. Властите отчитат увеличение на бежанския поток към Европейския съюз през последните дни. Полк. Валери Рачев, ръководител на кризисния щаб, напомни, че още седмица влизащите у нас от Украйна ще могат да получават временна закрила без регистрация още на границата. След това те сами ще трябва да се регистрират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35
Етнографският музей в Бургас

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..

публикувано на 18.05.24 в 07:10