Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев призова чуждите моряци от Мариупол да се евакуират под украински контрол

Людмила Денисова
Снимка: Facebook/@Людмила Денісова

От няколко дни руските сили в Мариупол обстрелват чуждестранните цивилни кораби в пристанището и се опитват да вземат моряците за заложници, съобщи пълномощничката на украинската Върховна Рада по правата на човека Людмила Денисова. Те призовават екипажите, сред които има много чужденци, предимно от Турция и България, заедно с хранителните си припаси да се евакуират през руските позиции. Денисова поиска консулствата на чуждите държави, чиито граждани са на корабите, да помогнат да се осъществи тяхната евакуация под украински контрол, предаде агенция УНИАН.
От българското външно министерство съобщиха, че на 11 април българските моряци в Мариупол са съобщили, че са добре.
На 11 април ще се проведат преговори между руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Карл Нехамер, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Два дни по-рано, на 9 април, австрийският канцлер преговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски. Това е първото посещение на лидер от ЕС в Москва след началото на войната.
Ако Русия завоюва Донбас, това няма да смири украинския народ и мирен договор няма да бъде подписан, а войната ще продължи, заяви съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Радев постави въпроса за връщането на военната служба

В Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от начална военна подготовка за младото поколение. Радев посочи за пример съюзниците ни в НАТО, които връщат наборната..

публикувано на 14.06.24 в 13:58

Вижте разпределението на партийните мандати в 50-ото Народно събрание

ЦИК обяви мандатите в новия 50-ти парламент на България.  Получилата най-много гласове на отминалите на 9 юни избори за Народно събрание  коалиция ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати. Втората по численост парламентарна група - на ДПС - 47, "Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 13:41

Силна буря и едра градушка доведоха до бедствено положение в няколко български общини

След снощната буря, придружена с градушка и силен вятър, няколко общини в страната понесоха сериозни щети и обявиха бедствено положение.  За кошмарна гледка, невиждана досега опустошителна буря, апокалипсис с изпокъсани електрически проводници,..

публикувано на 14.06.24 в 11:07