Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече млади българи избират да живеят извън големите градове

Бъдещето е живот извън града, казва колегата ни Генади Вельов

Снимка: БГНЕС

Последните две години живот в условия на световна пандемия, промениха коренно начина ни на живот и мирогледа, а с това мечтите и стремежите ни, свързани с бъдещето. Ако допреди това младите и активни хора в България възприемаха като част от успеха си добре платена работа и собствено жилище в голям град, а селата продължаваха да се обезлюдяват, то днес нещата са малко по-различни. Животът в къща с двор, далеч от градския шум и мръсен въздух, се оказа далеч по-желано място, а пандемията доказа, че то не изключва добрата работна позиция, изпълнявана от дистанция. Мечта, която мнозина българи вече осъществиха. Това показаха данните, изнесени по време на бизнес форум в края на март в София с участието на експерти в областта. Само за последните две години населението в българските села се е увеличило с 200 хиляди души като половината от тях (52%) са в трудоспособна възраст. През 2021 г. броят на новорегистрираните жители на малки населени места е нараснал с 108 550 души, а прогнозата е през 2022 г. той да се увеличи с още 90 хиляди българи – категоричен е Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села у нас. По негови думи, търсенето на къщи в близост до големите градове надхвърля предлагането 10 пъти. Важно при избора на място се оказва уредената инфраструктура и разстояние до 80 км от града. Предпочитани са готови за обитаване имоти, с двор от най-малко декар или новопостроени такива в затворени комплекси, както и свободни парцели за строеж. Чистият въздух, близостта до природата и усещането за „безопасна“ свобода се превърнаха във все по-важен критерий при закупуването на имот от активните българи.

„Най-голямото предимство е спокойствието. Това е нещо, което не знам дали има недостатък, който може да го изпревари. Много по-активен си физически, отколкото в града и можеш, ако имаш желание, да си отгледаш сам храната, която слагаш на масата си“ – казва Цвета Йорданова, бивш кметски наместник на берковското село Комарево. 

Преди около две години самата тя взема окончателно решение да се завърне за постоянно в родното си село и заедно със съпруга си Богдан днес са част от статистиката. Като най-голям недостатък в новия си начин на живот Цвета определя липсата все още на млади хора, с които да общува и на които да може да разчита за помощ. Наследството от изминалите десетилетия, в които малките населени места масово се обезлюдяваха все още се усеща. Според нея тук идва важната роля на местната власт, която има задачата да превърне конкретното място в приятно за живеене и адекватно на нуждите на жителите в него.

Но животът на село не е евтин. Подобно на цените на недвижимите имоти в София, които за последните две години скочиха с 29%, така и селските имоти са поскъпнали двойно през последните 12 месеца, казват брокери. Войната в Украйна все още не е оказала влияние на пазара, но нарастващата инфлация у нас и неясното бъдеще са направили търсенето доста по-сдържано. Повечето къщи за продан изискват основен или частичен ремонт, който в днешната пазарна ситуация изисква сериозни средства. Поддръжката на подобен имот понякога е в пъти по-висока от тази на апартамент в града.
Затова е хубаво преди да се предприеме закупуване на имот да се „опита“ този начин на живот. Инициативи като „Имот под наем, без наем“ предлага точно това.

Преди време ви срещнахме с създателка ѝ актрисата Ирен Ненчева, според която са необходими три-четири години живот на село, за да разбереш дали това е твоето нещо. Идеята е не да живееш безплатно в чужд имот, а да пребиваваш с договор и ясни правила в чужда къща, като се грижиш за нейното реновиране и поддръжка за твоя сметка без да плащаш допълнителен наем. „На село живеят само работливи хора. Няма как човек, който не е физически активен да живее и поддържа къща извън града“ – категорична е Ирен. Работата със земята може да бъде изключително лечебна. Тя признава, че именно градинарството, което се е превърнало в нейно хоби, я е излекувало от депресията ѝ.

Човек трябва да има желание и вътрешна потребност за връзка с природата, за да направи такава стъпка в живота си, категорични са избралите да живеят „на тихо“. Един от тях е и нашият колега от радио Видин Генади Вельов. В края на миналата година той закупува имот във видинското село Синаговци, където днес прекарва голяма част от свободното си време с идеята скоро там да е постоянният му дом.

„Една от причините да се спра на Синаговци е и заради строителството на новия скоростен път, който ще преминава наблизо и ще осигури безпроблемна връзка с Видин, където работя. С построяването на магистралата ще мога да стигам до града по-бързо отколкото ако идвам от някой от вътрешните квартали в него. Недостатъците са липсата на развлечения и близка медицинската помощ. Имотът има нужда от ремонт, а в момента строителните материали са на много висока цена. Общо взето ремонтът на къщата и строежът на магистралата ще текат успоредно и се надявам завършването им да съвпадне в рамките на близките няколко години.“

И докато върви по пътя на своята мечта Генади Вельов е категоричен, че това е бъдещето – да живееш извън града! „Градът е място за работа, за административни задачи, да напазаруваш, но животът извън него е по-хубав!“


Снимки: БГНЕС, pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58