Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският външен министър призова България да изчисти проблемните въпроси със Скопие

Министърът на външните работи Теодора Генчовска.
Снимка: МВнР

По повод появила се невярна информация в медиите външното ни министерство заявява, че българската позиция относно европейската интеграция на РСМ остава непроменена.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е потвърдила тази позиция на разговора си с германския външен министър Аналена Бербок по време на Съвета “Външни работи” в Люксембург, съобщава пресцентърът на ведомството. От своя страна, Аналена Бербок е призовала България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство още през първата половина на годината, информира БНТ. 

“Във времена, когато Русия води война не само срещу Украйна, но и цели да раздели Европа, е много важно да продължаваме да подкрепяме страните, които отдавна виждат своето бъдеще в ЕС”, е заявила тя. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30