Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите в София, Пловдив, Варна и Бургас с най-голяма готовност да наемат служители

Липсата на достатъчно преки чуждестранни инвестиции у нас е следствие от пандемията и недостига на работна ръка

Снимка: архив

Близо половината от компаниите в България (46%) планират да разширят екипите си до края на септември, показва проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), проверяващо готовността на работодателите да наемат нови служители в следващите шест месеца. Участници в него са над 1000 компании от 12 индустриални сектора. Резултатите показват също, че 6% от компаниите прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала. София държи първенство по бизнеси, които са готови да наемат нови служители – подобен отговор са дали 78% от анкетираните в столицата. Следват я регион Пловдив, Варна и Бургас.

Кои са секторите, в които търсенето на работна ръка е най-голямо?

„Тези на информационните технологии, производството и аутсорсинг сектора, публичен, финансов сектор, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, транспорт и търговия на едро и дребно – посочи в интервю за БНР председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева. – Много се радваме, че и в хотелиерския и ресторантьорския бранш също имат идеи за назначаване, тъй като в предишното проучване, заради пандемията, отговорите им бяха отрицателни.“

Василева напомни, че българската икономика е силно зависима от чуждестранните инвестиции, които през последните две години постоянно намаляват. Причините за това са свързани както със свиването на бизнеса, породено от пандемията, така и с постоянния недостиг на работна ръка.

Възможностите за реакция в подобна ситуация са няколко:

„Първата е компаниите да заложат на бърза дигитализация и роботизация на трудовите си процеси. Втората мярка е свързана с масова краткосрочна преквалификация на желаещите да се включат в работния процес, спрямо нуждите на работодателите. Трети вариант е привличането на неактивни групи от хора, които не търсят работа, връщащи се българи от чужбина, както и бежанци. Четвъртият, но не и по важност вариант е свързан с целенасочения внос на хора от трети страни, които биха могли да покрият липсите на всички нива и да успокоят работодателите, че няма да бъдат ограничени плановете им за растеж“ – убеден е експертът.


Доколко войната в Украйна ще повлияе на бизнеса през следващите шест месеца?

42% от анкетираните в проучването на БКЗ споделят, че ще се отрази по-скоро отрицателно, заради повишението на цените на горивата, както и затруднения в доставките и производствата на различни компоненти. 19% считат, че ще е  по-скоро положително, а 39% не очакват да окаже каквото и да е влияние.

Има ли предпоставки пристигащите украински бежанци да променят пазара на труда в България?

Подобен въпрос все още няма конкретен отговор, но наблюденията на работодатели, сред които е и управителят на аграрна фирма Христофор Бунарджиев, ги карат да са по-скоро скептични:

Христофор Бунарджиев

„Майките с деца, които са основна част от бежанския поток, не са използваем трудов ресурс. Те се грижат за децата си, за които е необходимо време да бъдат настанени в детски градини и училища, да се интегрират там, както и да научат езика. Едва тогава жените ще могат да се отпуснат и да си потърсят работа ефективно.“

Съставил: Йоан Колев /по интервюта на Йоана Георгиева, БНР-Радио София и Тошка Събева, БНР- Стара Загора/

Снимки: архив, Pixabay, bulagro.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ирене Мария Планк

Реализирали се в Германия българи основават компании в България

Около половин милион са българите, които живеят и работят в Германия, като 30 000 от тях са двойни граждани. Това съобщи пред БНР- Кърджали посланикът на федералната република Ирене Мария Планк. По думите ѝ, в момента се наблюдава обратна тенденция -..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Розоберът през 2024 г. подрани

Брането на розовия цвят в страната подрани и започна още в първите дни на май, предава БГНЕС. Сухата и топла пролет е основната причина за началото на розобера, каза розопроизводителят Петър Симеонов от Казанлък. Пред БНР-Стара Загора Зара..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

Спряха пети блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане с ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво до средата на юни т.г., съобщават от централата. В изпълнение на програмата за диверсификация реакторът ще бъде зареден с касети, произведени от..

публикувано на 05.05.24 в 15:55