Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече българи считат дезинформацията за обществено вредна

Журналистът Иван Радев: Няма друга гледна точка, когато представяш манипулирана информация

Снимка: pixabay

Все повече българи определят дезинформацията като обществено вредна, според националния доклад за България на Евробарометър. За 73% от тях фалшивите новини са проблем както в национален план, така и за демокрацията по принцип. Сънародниците ни вярват по-малко на печатните медии, отколкото на онлайн изданията и на социалните мрежи. Но именно интернет става проводник на най-големия дял невярна информация.

Зад дезинформацията в повечето случаи се крие финансов или политически интерес и тя се превръща в инструмент за заблуда на общественото мнение, чрез който големи групи от хора преследват свои цели. Явлението избуява в критични времена като сегашните пандемия и война, а примерите всекидневно се множат около нас.

В пандемията видяхме колко сериозни могат да бъдат последствията от дезинформацията, колко човешки животи бяха загубени, въпреки че това можеше да бъде предотвратено чрез ваксинациятаказва журналистът Иван Радев. – За България проблемът е особено силен – най-нисък процент на ваксинирани, най-висока смъртност не само в Европейския съюз. А сега в условията на война наблюдаваме как дезинформацията не намалява, а просто основната тема се смени.”

В условията на криза хората търсят повече източници на информация, а това помага за разпространението на фалишиви новини. Така трагедии от войната в Украйна се представят като манипулирани и се внушава, че убийствата в Буча, например, не са се случили и на кадрите се виждат актьори. „Страната агресор се опитва да оправдае действията си по всякакъв начин, за да спечели общественото мнение на своя страна”, изтъква журналистът.

Малко над половината българи (52%) при 63 на сто от гражданите на ЕС са уверени, че могат да разпознават фалшивите новини. Защо страната ни продължава да изостава и по този показател?

Иван Радев
„Вижте каква е политическата среда у нас – съветва Иван Радев. – Депутати разпространяват по телевизиите конспиративни теории и фалшиви новини. Дори журналисти в големи медии правят същото, представяйки дезинформацията като „другата гледна точка”. Но няма как да бъде легитимна друга гледна точка, когато представяш манипулирано видео и казваш, че това е истината, а другите ви лъжат. В този смисъл е много трудно да изискваме от учениците да бъдат медийно грамотни, когато голяма част от възрастните, които вземат решения, промотират точно обратното.”

Чрез социалните медии до нас бързо и лесно достигат всякакви новини, но ние сме склонни да споделяме това, което ни е повлияло емоционално, това, което съвпада с нашите предварително разбирания. Не винаги обаче тази информация съвпада с истината.

„Най-добрият съвет е да подхождаме критично – казва Иван Радев. – Добре е за всяко нещо да си задаваме въпроса дали е истина, както и да търсим потвърждение преди да го споделим. В противен случай също ще се превърнем в разпространители на дезинформация.”

Шестването на фалшиви новини и конспирации у нас не се дължи единствено на медиите, убеден е журналистът. Диагнозата, според него, се нарича „липса на авторитети” – публични личности, чието мнение ценим.

Много често се изпада в крайна липса на доверие и хората не вярват на никого, защото всеки преследва даден интерес – изтъква журналистът. – Но както поставят под съмнение всяка информация, изведнъж решават да се доверят на пост във фейсбук на краен политик, който се опитва да заблуждава чрез конспирация. Така излиза, че в стремежа си да се опазим да не ни излъжат, ставаме жертва на онези, които най-много ни лъжат. Затова и трябва да подхождаме хем критично, хем да преценяваме кой би могъл да бъде авторитет и кой не заслужава доверие.”

Съставил: Диана Цанкова (по интервю на Георги Жиков, БНР- Видин)

Снимки: Ани Лозева, pixabay


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55