Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните карти с чипове щe се забавят

Снимка: архив

Проблемите с доставка на чипове в целия свят ще забавят внедряването им в българските лични карти, каза пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов. Алтернатива ще е приложението за смартфон за електронно удостоверяване и достъп до административни услуги. То ще заработи до края на годината, обеща министърът. Системата е заимствана от Естония и гарантира сигурност на личните данни.
Ако депутатите одобрят промените в закона за движение по пътищата, шофьорите ще плащат глобите си онлайн и ще отпадне ходенето до пътна полиция, за връчване на наказанията.
Министерството на електронното управление е изпратило в Централвната избирателна комисия за становище и проект за дистанционно електронно гласуване, каза Божанов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45