Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12,4% ръст на годишната инфлация през март

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Годишният темп на инфлация се ускори през март за 13-и пореден месец, достигайки 12,4% спрямо 10% през февруари, показват данните на Националния статистически институт. Това е най-високото й ниво от юли 2008 г. Само за месец потребителските цени се повишиха с 2,2%, транспортните – със 7,9%, на храните и безалкохолните напитки – с 3,3%, в хотелите и ресторантите - с 2,8%.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че до две седмици ще бъдат обобщени всички предложения за овладяване на инфлационния натиск и пакетът от мерки ще бъде готов преди актуализацията на бюджета през лятото. “Най-големият инфлационен натиск идва по линия на хранителната верига, продоволствието и там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките. Другият голям натиск, който най-вероятно ще се появи, ще дойде по линия на металите”, коментира той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16