Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград посади своята вишнева гора с посланията на Изтока

4
Снимка: Община Благоевград

Красива гора от 100 японски вишни вече расте в парк „Македония“ на Благоевград. Дръвчетата са закупени със средства, събрани от благотворителни базари, организирани от Виктория Андонова от Сдружение „Кауза Благоевград“, с подкрепата и на Община Благоевград. Гората е засадена с труда на студенти от Американския университет в България, представители на институции и отделни граждани. Фиданките са с височина около 2 метра, като част от тях са плачещи вишни, а останалите са от вида „Канзан“.

Започнахме инициативата на шега, но разбира се, готови за успех. Включиха се много хора за закупуването на фиданките. Иска ми се всеки, който дойде тук и поседне под вишните, да се почувства спасен поне за този момент“ – каза в ефира на БНР-Благоевград Виктория Андонова. Надеждите ѝ са след години японските вишни да станат големи, а хората да идват в градината и да са щастливи, наблюдавайки красотата им.

„Тези дръвчета в Япония носят здраве и късмет, надявам се да донесат здраве на всички хора в Благоевград“ – пожела Георги, студент от Американския университет в града.

Периодът на цъфтеж на вишневите дръвчета е кратък – около 10 дни, и според източната философия ни напомня за това колко краткотрайна и преходна е красотата.

Снимки: Община Благоевград

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01