Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа плакатна изложба за цирковото изкуство в България

7
Снимка: Съюз на българските художници

Богата колекция от пъстри български циркови плакати оформят ретроспекция на 125-годишната история на родното цирково изкуство в софийската галерия "Райко Алексиев". Повод за изложбата е първото представление на първата българска професионална циркова трупа „Българско знаме”, с ръководител Петър Панайотов. То се е състояло на 24 април, точно на Великден  през 1897 г., в рамките на традиционния панаир в София, който се е провеждал на поляната зад днешната болница "Майчин дом".

Значимият юбилей за българското цирково изкуство тази година се отбелязва с изложба, организирана от частния колекционер Драгомир Драганов и неговия "Виртуален музей на българското цирково изкуство" и Съюзът на българските художници. До 8 май могат да бъдат разгледани 125 български циркови плаката. Те обхващат периода от 30-те години на миналия век до наши дни. Сред авторите им са едни от най-ярките родни художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Асен Старейшински, Людмил Чехларов, Атанас Михалчев, Яни Янев и много други. Хронологично подредени, те на практика разказват историята на две изкуства – цирковото и полиграфическото. Това е първата в България плакатна изложба, посветена само на цирковото изкуство.

Снимки: Съюз на българските художници



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Петя Цонева и благотворителната й кауза в полза на българската култура

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10