Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди миряни се поклониха на Бачковската чудотворна икона

Снимка: БГНЕС

Богомолци от цялата страна и тази година придружиха Бачковската чудотворна икона в традиционното литийно шествие до местността "Клувията", където е открита иконата. В началото на XVII век, точно на Светли понеделник, две овчарчета видели силна светлина в скалите над една пещера и открили вътре светинята. От мястото, където била намерена бликал извор с лечебна вода, който носи името "Аязмото".  

Според църковното предание, иконата донесла изцеление на много вярващи. Затова всяка година на Светли понеделник миряни от цяла България правят шествие с лика на Божията майка – Закрилница. И тази година, в двора на манастира още от ранни зори се изви дълга опашка от вярващи, които търпеливо изчакваха своя ред, за да се поклонят, да запалят свещ и да се помолят на Света Богородица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12