Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брифинг на българския министър на енергетиката

България няма да води преговори под натиск с "Газпром"

Страната няма да спира транзитните доставки на газ за Сърбия и Унгария

Снимка: БГНЕС

Природният газ се използва като политическо и икономическо оръжие, заяви енергийният министър Александър Николов по повод спирането на газовите доставки от Русия.



"Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и със сведена глава. България не се продава на каквато и да е цена. Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото инфраструктурни съоръжения не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим и с тази ситуация" – посочи министър Николов. 

Минимум за месец напред всички доставки на природен газ са гарантирани. Още няма физическо намаляване на газа от Русия, допълни Николов на специален брифинг по темата днес.

Недоставянето на количества от "Газпром" са нарушения на договорите, каза още министърът. Предстои нова експертна среща за последващи стъпки, каза Николов и припомни, че България не е единствена засегната и в тази ситуация са също Полша и Литва.

"България е лоялен партньор на всички съседни държави. България не е Русия. Когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави", заяви още Николов и каза, че ще бъдат прегледани всички възможни рискове и страната ни няма да създава сътресения в други държави, като конкретно посочи Сърбия и Унгария.

В изявление, разпространено от ТАСС и Ройтерс, "Газпром" припомня, че България и Полша са транзитни страни и "в случай на неразрешено отклоняване на руски газ от транзитните обеми за трети страни, доставките за транзит ще бъдат съкратени с този обем".

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42